El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, ha assegurat avui que la "millor contribució" que es pot fer al "poble català és obrir" al País Basc "el segon front a l'Estat com més aviat millor".

Otegi ha fet aquestes declaracions en un míting multitudinari que ha tingut lloc aquesta tarda al Velòdrom d'Anoeta de Sant Sebastià, al qual han acudit diversos milers de persones, entre les quals es trobaven nombrosos dirigents de l'esquerra abertzale com Pernando Barrena, Hasier Arraiz , Joseba Permach i Rufi Etxeberria.

Otegi, que va abandonar dimarts passat la presó de Logronyo després de complir una condemna de sis anys i mig, ha afirmat que "els catalans estan fent història" i que el poble basc no els deixarà sols quan "l'Estat s'alci contra ells" perquè aquí hi haurà els bascos, "al peu del canó".

Otegi ha tornat a fer al·lusió avui als sectors emergents de l'esquerra espanyola, sense esmentar expressament a Podem, als quals ha demanat un "exercici d'honestedat".

Els ha dit que l'esquerra abertzale està "disposada a col·laborar en la democratització de l'Estat", però els ha demanat que quan comprovin que "aquesta tasca és impossible se sumin als independentistes per posar en marxa processos constituents".