El PP va anunciar ahir que obrirà un expedient informatiu a la senadora i exalcaldessa de València Rita Barberá i a tots els regidors del partit a l'Ajuntament de València per la seva implicació en el cas Imelsa. D'altra banda, Barberá va acceptar l'oferiment del jutge de València que investiga el suposat blanqueig de capitals al PP valencià de declarar davant seu, el dia en què els regidors populars investigats en aquesta causa van anunciar que seguirien en el càrrec i demanarien el sobreseïment.

El Comitè de Drets i Garanties del PP obrirà un expedient informatiu per aquest cas, que afecta tots els implicats, investigats o no, inclosa l'exalcaldessa Rita Barberá. Així ho va anunciar el vicesecretari d'Organització, Fernando Martínez-Maíllo. Va explicar que l'expedient afecta els "fets en concret" que investiga el jutge i a totes les persones que formen part del procediment, tant investigats com cridats a declarar.

El dirigent va expressar la "satisfacció" del partit pel fet que Barberá hagi acceptat la invitació del jutge per declarar. I va assenyalar que al partit no hi ha diferències pel que fa a la lluita contra els comportaments indeguts i la corrupció. "No prejutgem res, sinó que perseguim saber la veritat" i hi ha algunes coses del sumari judicial que "necessiten ser aclarides", va dir el dirigent popular en anunciar aquest expedient, que el PP, va recalcar, obre "per coherència". Maíllo va assegurar que l'obertura de l'expedient és un procediment "normal" al partit que en aquesta ocasió afecta no a una sinó a moltes persones, tots els implicats d'alguna manera en el procediment.

D'altra banda, l'endemà que el jutge que instrueix el cas Imelsa aixequés el secret de sumari de la peça sobre el suposat blanqueig, Barberá va oferir una roda de premsa per anunciar que declararà davant el jutge. Barberá va sostenir que col·laborarà "incondicionalment" amb la justícia, encara que no va precisar com declararà davant el jutge -ofereix la possibilitat de fer-ho per escrit- ni quan, dins el termini de vint dies atorgat pel jutge tant a ella com al diputat autonòmic Miquel Domínguez.

En tot cas, va indicar que explicarà "la veritat" que coneix, que és que no ha contribuït, ni ordenat, ni conegut cap blanqueig de diners ni una caixa B en el partit, ni ha entregat cap "diner negre", ni que existeix finançament il·legal del PP ni que hi ha "una trama per donar mil euros". Sobre les converses telefòniques que figuren en el sumari, va refusar pronunciar-se, perquè no sap quina "intencionalitat" tenen ni si estan "preparades", com en la que l'exregidora María José Alcón explica que el seu marit, Alfonso Grau, li va recriminar a Barberá que estava pagant per Nóos, quan era cosa d'ella. Barberá va reiterar que no dimitirà, perquè no ha comès cap delicte; va dir que "absolutament ningú" al PP li ha demanat que faci un pas enrere, i va insistir que els estatuts marquen que l'acta s'ha de deixar quan s'obre judici oral.

La senadora va assegurar que ha parlat amb el líder del PP, Mariano Rajoy, però no va dir res de "converses privades" que han estat "molt amables", i va lamentar la "imputació global" que s'ha fet del grup popular municipal per presumpte blanqueig de capitals.

Poc més d'una hora després de la roda de premsa Barberá, van comparèixer al grup municipal popular els regidors investigats en la causa, per anunciar que seguiran en el càrrec, tot i que la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, va dir que deixarien l'acta si seguien imputats en aixecar-se el secret del sumari.

D'altra banda, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va opinar que Barberá està "fent molt de mal" al País Valencià i al PP, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, va opinar que l'exalcaldessa de València i ara senadora és "un pas més en la podridura" del PP.