Nombroses personalitats d'arreu del país han volgut mostrar públicament el seu condol per la mort, aquest divendres a la matinada als 96 anys, de Mossèn Ballarín. Noms destacats tan de la vida política com religiosa i literària del país han declarat als mitjans el seu pesar i han compartit els seus records de la figura del popular sacerdot i escriptor.

Un dels qui ha valorat la figura del Ballarín sacerdot ha sigut el pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, qui ha destacat que l'autor de 'Mossèn Tronxo' va mantenir amb l'abadia i l'amistat amb els antics pares abats, com Aureli Maria Escarré i Cassià Maria Just, a més d'altres monjos. Segons Soler, Ballarín va ser un capellà "molt emblemàtic" i "atípic" i l'ha definit com "un home profundament enamorat de Déu". "S'ha sentit profundament cristià, ha viscut molt la pertinença a l'Església però no s'ha sentit mai clerical, sinó sempre testimoni de Jesucrist enmig del poble cristià i de la societat", ha afegit.

D'altra banda, Soler ha ressaltat la "defensa dels drets del nostre poble des de fa molts anys, no únicament aquests darrers temps". El pare abat també ha explicat com fa poc temps el mossèn li va entregar el calze, fet per ell mateix, que va utilitzar en la seva primera missa perquè es conservés a Montserrat. També ha valorat com Ballarín va apropar el missatge cristià amb "simplicitat, bon humor i certa ironia" per fer-lo més "atraient" i així "els altres descobrissin el que ell l'omplia".

Veus polítiques

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha lamentat públicament la desaparició del sacerdoti ha elogiat tant el seu "patriotisme molt profund" com l'"empremta" que deixa en l'àmbit espiritual i literari". "Va ser una persona a qui estimàvem i que ens ha estimat, que ha estimat profundament el país", ha subratllat Puigdemont.

El President no ha sigut, però, l'únic membre del govern que ha recordat Ballarín. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha lamentat la pèrdua i, després de visitar la capella ardent del sacerdot, ha destacat que "mossèn Ballarín, que era el rector de Catalunya, aconseguia fer-nos veure que és important que anem tots a la una per construir una societat millor, aquesta Catalunya que volem junts i de tots".

Al mateix temps. Vila ha avançat que "el Govern, amb el president al capdavant, i conjuntament amb la societat civil, s'implicarà en un acte d'homenatge per recordar-lo".

També dins el govern, el conseller de Salut, Toni Comín, ha valorat "la immensa sort" que ha tingut de ser amic de Ballarín, al qual ha definit com "un home irrepetible". "Avui som una mica orfes", amb la mort de mossèn Ballarín, ha dit el conseller, mentre que el vicepresident del Govern i líder d'ERC Oriol Junqueras ha manifestat a Twitter: "Ens ha deixat un lluitador, un dels que no es rendeix. Descansa en pau Mossèn Ballarín. Et tindrem sempre present".

El conseller Raül Romeva l'ha recordat amb una cita del sacerdot en la qual afirmava que era un català sense por, que creia que "junts, no hi ha qui ens tombi".

Finalment, l'expresident de la Generalitat Artur Mas ha recordat el religiós com un "home de ment afinadíssima, llengua esmolada i saviesa constant, que expressava sempre amb bonhomia". En un comunicat, ha recordat com Ballarín "estimava la vida i la va gaudir, fins i tot en moment de dolor personal, que també coneixia però dels que n'extreia sempre la part positiva". Mas també li ha agraït "moltíssim" que defensés la unitat entre les forces sobiranistes i acceptés tancar la llista de Junts pel Sí per Lleida quan el seu estat de salut ja era molt delicat.

L'adéu del seu editor

L'editor Jaume Huch, una de les persones que millor coneixia Ballarín, ha considerat que deixa una obra molt àmplia, "original i única, molt important".

Huch ha explicat que és dels que creu que "els grans escriptors no moren, sinó que continuen presents gràcies a la seva obra" i en el cas de Ballarín el que ha llegat és una quarantena de llibres "en els quals tant tracta sobre l'Església, sobre Catalunya, de literatura, o de cinema, perquè era un home amb una cultura vastíssima".

"El recordo -ha rememorat Huch- amb aquella mirada espurnejant, amb un somriure sempre a punt, sense donar-se importància, sent com era la persona més culta que jo hagi tractat, amb coneixements no només de qüestions teològiques, sinó també sobre la tragèdia grega, Shakespeare o Pasolini".