L'advocat de Salah Abdeslam, Sven Mary, ha dit aquest dilluns en declaracions a la ràdio flamenca VRT que el seu client té "informacions molt valuoses" per a la recerca, encara que ha desmentit haver afirmat que vulgui "convertir-se en informador", tal i com com publica el diari Het Laatste Nieuws. Segons el rotatiu, Abdeslam estaria disposat a confessar, a canvi d'una reducció de condemna. Mentrestant, aquest començament de setmana també s'ha difós un nou vídeo de la cadena iTélé mostra la captura del terrorista divendres passat.

"He dit que compta amb informacions d'un valor inestimable per a la recerca, però mai he dit que vulgui convertir-se en un penedit", va ha precisat l'advocat a la VRT. "Penso que Salah Abdeslam és d'una importància cabdal per a aquesta recerca. Jo diria que val or. Col·labora. Comunica. No manté el seu dret al silenci", ha afegit.

D'altra banda, el lletrat ha deixat clar que el seu client serà extraditat a França. "No hi ha una sola raó per la qual no hagués de ser enviat a França. L'única cosa que jo vull fer és comprovar la legitimitat de l'ordre d'arrest europeu. Com a advocat, aquesta és la meva feina. No és per guanyar temps. Serà el magistrat que examini el que decideixi on va", ha assenyalat.

Mary, un dels millors advocats de Brussel·les, popular per casos com el de la banca belga Fortis, ha explicat que quan va veure el seu client per primera vegada, aquest es trobava estirat i envoltat d'oficials de policia amb màscares, una situació que li va semblar "bastant anormal". Així mateix, l'advocat ha assenyalat que creu que Abdeslam "tenia una sensació d'alleujament que la caça hagués acabat".

D'altra banda, els mitjans belgues informen també que en ampliar les imatges de la detenció de l'escapolit més buscat a Europa, la cadena flamenca VTM ha fet un misteriós descobriment: un paper que el sospitós dissimulava en els seus pantalons i que va caure al terra en el moment de l'arrest. Aquesta pista va escapar a la vigilància de la policia, segons van admetre fonts policials al diari flamenc Het Nieuwsblad.

"Durant la detenció teníem altres coses al cap. No vam veure el paper. És una pena", expliquen aquestes fonts, que afegeixen que després de veure les imatges de la televisió els investigadors van tornar al lloc per intentar recuperar la pista, cosa que no van aconseguir.

Identificat un dels còmplices

Les autoritats belgues han identificat com Najim Laachraoui un dels còmplices dels terroristes que van perpetrar els atemptats de novembre del 2015 i del que fins ara només es coneixia la seva identitat falsa, per haver estat identificat mesos abans dels atacs en un control fronterer entre Àustria i Hongria acompanyant Salah Abdeslam, el vuitè gihadista del 13-N.

Per això, la Fiscalia federal ha llançat aquest dilluns una nova alerta per sol·licitar la col·laboració ciutadana i de possibles testimonis que puguin ajudar a obtenir més informació del sospitós.

Laachraoui havia estat identificat fins ara, en les imatges difoses per la Policia federal, com Soufiane Kayal, i ha estat relacionat amb Salah Abdeslam, l'únic dels autors materials dels atemptats de París que segueix amb vida i que va ser detingut a Brussel·les divendres passat després de quatre mesos amagat.