Les 13 víctimes mortals de l’accident d’autocar registrat aquest diumenge a l’AP-7 a Freginals (Montsià) ja esta inicialment identificades, segons ha avançat aquest dilluns el conseller d’Interior, Jordi Jané. A l’espera de realitzar les pertinents comprovacions d’ADN i el reconeixement per part dels familiars, les víctimes mortals tenien entre 19 i 25 anys. Set d’elles serien d’Itàlia, dues d’Alemanya i, la resta, de Romania, França, Àustria i Uzbekistan. Jané ha confirmat que sis famílies ja es troben a Tortosa i s’espera que, durant el dia d’avui, s’adrecin al tanatori. En paral·lel, s’ha habilitat una sala d’acollida a l’Aeroport del Prat per atendre els familiars que arribin a Catalunya. Pel que fa a conductor de l’autocar, Jané ha avançat que ahir es va acollir al seu dret de no declarar davant dels Mossos d’Esquadra, on va comparèixer assistit d’un advocat.

El conseller d’Interior ha comparegut aquest dilluns a la delegació del Govern a Terres de l’Ebre després de mantenir una reunió de coordinació arran de l’accident registrat aquest diumenge al matí a l’autopista AP-7. Després que ahir s’enllestissin les autòpsies de les 13 noies que hi van perdre la vida, Jané ha assegurat que ja estan inicialment identificades. El conseller ha afirmat que hi ha una “altíssima probabilitat” que es tracti de set joves italianes, dues alemanyes, una romanesa, una austríaca, una francesa i una uzbeka. La més jove tenia 19 d’anys i, la major, en tenia 25.

Jordi Jané ha afirmat que s’han realitzat les gestions per contactar amb les famílies afectades i que, sis d’elles, ja es troben aquest dilluns al matí a Tortosa. Totes elles estan assistides per psicòlegs i els efectius d’emergència. El conseller ha explicat que els familiars s’adreçaran al tanatori municipal, a Jesús, per fer el pertinent reconeixement dels cossos. El cònsol d’Itàlia i representants dels consolats d’Alemanya, Suïssa, Japó i Uzbekistan també es troben a la ciutat.

D’altra banda, s’ha habilitat una sala a l’Aeroport del Prat per acollir les famílies que van arribant a Catalunya. Allà, segons Jané, les famílies disposen del suport de dos psicòlegs i es posarà vehicles a la seva disposició perquè puguin traslladar-se al més aviat possible fins a la capital del Baix Ebre.

El conductor, ingressat a l’UCI

El conductor de l’autocar es manté ingressat a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa després que, ahir, “s’anés trobant més malament”, segons el conseller. Jané ha afirmat que l’home, un conductor amb molts anys d’experiència, es trobava ahir en un “estat d’angoixa” i, en una segona exploració mèdica, se li va detectar una contusió pulmonar que ha requerit el seu ingrés.

A més, el titular d’Interior ha manifestat que el conductor va comparèixer aquest diumenge a comissaria, però es va acollir al seu dret de no declarar. L’home està acusat de tretze presumptes delictes d’homicidi per imprudència i, aquest dilluns a les 10, havia de declarar davant la jutgessa d’Amposta, però el seu estat de salut li ho ha impedit.

Es manté la situació dels ferits

El conseller d’Interior ha afirmat que no s’han produït variacions significatives pel que fa a l’estat dels 23 ferits ingressats en diversos centres hospitalaris. Jané ha afirmat que alguna de les persones que es trobaven en estat crític ha millorat i ha passat a estar greu. Tot i això, “encara hi ha altres persones en estat crític i en estat greu”, ha advertit el conseller, qui ha recordat que l’estat dels ferits correspon a una informació dinàmica, que va evolucionant amb el pas de les hores. El conseller ha avançat que els ocupants del turisme que també es va veure implicat en l’accident eren un home i una dona joves, veïns de Gavà i Badalona, que viatjaven en direcció sud.

L’autocar havia passat “totes les homologacions”

Pel que fa a les causes del sinistre, el conseller d’Interior no ha avançat novetats respecte la investigació, atès que el cas es troba judicialitzat. Tot i això, el conseller ha afirmat que “no sabem si va ser per una causa humana o per una causa mecànica”, però ha rebutjat que el sinistre es pugui atribuir a un suposat mal estat de la via. Jané ha recordat que les petjades de les rodes de l’autocar mostren que el vehicle es va adreçar perillosament a la dreta, que va fer un cop de volant “brusc” cap a l’esquerra, i que finalment va creuar la mitjana i va quedar travessat a la via en sentit contrari. També s’ha pres declaració als viatgers supervivents.

Jané ha afirmat que l’autocar sinistrat “havia passat totes les homologacions i no presentava cap deficiència tècnica coneguda”. A més el conseller ha assegurat que els cinturons també estaven homologats i que el tacògraf del vehicle no indicava que el conductor no hagués respectat el temps de descans. “Si durant el temps de descans la persona que conduïa va poder descansar efectivament o no, no ho podem saber encara”, ha afegit.

Crida a la prudència al volant

Arran d’un accident “greu, tràgic i impactant per a tots”, el conseller d’Interior ha fet una crida a la prudència a la carretera, de cara als milers de desplaçaments que es produiran amb motiu de Setmana Santa. El conseller ha recordat que no s’ha d’utilitzar el telèfon mòbil, ni conduir begut, drogat o sense haver descansat prou. A més, Jordi Jané ha fet una crida a cordar-se el cinturó de seguretat, especialment també als autocars.

Finalment, el titular del Departament d’Interior ha manifestat el seu agraïment als jutjats de guàrdia de Tortosa i Amposta, als lletrats i a la resta de personal de l’Administració de Justícia, que ahir es van desplaçar fins al Centre de Comandament per prendre declaració als supervivents. El conseller també ha recordat l’espai de condol que s'ha habilitat a la UB, on estaven adscrites les víctimes i els ferits, i ha agraït la solidaritat de tots els ciutadans que s'han adreçat a donar sang.