Mariano Rajoy i Carles Puigdemont han protagonitzat avui la seva primera salutació oficial a l'aeroport del Prat, en l'acte d'homenatge a les víctimes del sinistre del vol de Germanwings, que han demanat més controls per evitar en el futur successos com el que va passar fa un any.

En la vigília del primer aniversari de la catàstrofe aèria als Alps francesos, l'aeroport barceloní ha estat escenari d'un sentit homenatge, de poc menys d'una hora, que ha unit representants institucionals de Catalunya i de l'Estat, i ha propiciat la primera trobada entre el president del Govern i el president de la Generalitat.

Tots dos s'han saludat en arribar a la Terminal T2 de l'aeroport, al punt de trobada de les autoritats que han acudit a l'acte, abans de dirigir-se al lloc de la cerimònia en memòria de les 150 víctimes del sinistre, mig centenar d'elles espanyoles.

Rajoy ha penjat en el seu compte de Twitter la imatge de la seva encaixada de mans amb Puigdemont, al costat de la ministra de Foment, Ana Pastor, i la delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, i ha afegit un concís missatge: "A Barcelona. Salutació al president de la Generalitat abans de l'homenatge a les víctimes de l'accident de Germanwings".

Tots dos han mantingut una breu conversa de cortesia abans de dirigir-se amb tota la comitiva institucional i amb més d'un centenar de familiars de les víctimes al lloc exacte de l'homenatge, davant del mural de Joan Miró.

Rajoy i Puigdemont s'han assegut en primera fila, al costat d'altres autoritats institucionals com la ministra Pastor, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, o la delegada del Govern, Llanos de Luna, entre d'altres.

Al final dels discursos, i després de les ofrenes florals al costat d'una placa commemorativa de record a les víctimes a la T2 de l'aeroport del Prat, Rajoy i Puigdemont han tornat a estrènyer-se la mà i a intercanviar unes breus paraules, abans de dirigir-se cadascun al seu cotxe oficial.

Ni el context de l'acte ni la brevetat de la trobada els han permès no obstant això aprofundir en la seva conversa, que arribava en un moment de tibantor entre els dos governs arran del procés sobiranista a Catalunya.

L'acte d'homenatge ha servit per recordar les víctimes de l'accident que es va produir el 24 de març del 2015, quan el copilot de l'Airbus A320 Andreas Lubitz va estavellar deliberadament l'avió, que s'havia enlairat de Barcelona i es dirigia a Düsseldorf. Posteriorment es va saber que Lubitz va estar en tractament psiquiàtric.

Des d'un faristol jalonat amb tres pals amb les banderes espanyola, catalana i europea onejant a mitja asta, Rajoy ha destacat la "col·laboració" entre l'Estat i la Generalitat en la gestió posterior al sinistre i ha reclamat el "compromís de tots per evitar que es repeteixin tragèdies" semblants.

Puigdemont ha afirmat que "va ser una catàstrofe evitable", de manera que cal millorar la seguretat, i ha proclamat que "la bondat sempre s'imposa a la maldat".

La presidenta de l'Associació d'Afectats del Vol GWI 9525 que es va estavellar als Alps francesos, Silvia Chaves, ha cridat a "millorar les mesures de seguretat existents" i ha lamentat que aquest homenatge coincideixi amb una "setmana tràgica", després de l'accident d'autocar a Freginals (Montsià) el cap de setmana passat i els atemptats terroristes d'ahir a Brussel·les.

També hi han intervingut representants dels serveis d'emergència i dels cossos de seguretat que van intervenir en les tasques de rescat i d'atenció als familiars.

Per part de la Generalitat, a més de Puigdemont, han anat a l'acte el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, la consellera de la Presidència, Neus Munté, el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, la titular d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, el de Salut, Toni Comín, el d'Interior, Jordi Jané, el de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el de Justícia, Carles Mundó.

També estaven l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega, el president de Ciutadans, Albert Rivera, la líder parlamentària de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, el líder de Catalunya Sí que es pot, Lluís Rabell, el president del grup del PPC a la cambra catalana, Xavier García Albiol, i la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, entre d'altres.