El ciutadà espanyol a qui buscaven els serveis d'emergència consular després dels atemptats de Brussel·les ha estat localitzat aquest dimarts, "en perfecte estat i a Madrid", segons ha avançat el ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo.

En una entrevista en Antena 3, recollida per Europa Press, Margallo ha explicat que aquest tipus de casos es dóna amb relativa freqüència en situacions d'emergència, perquè es reben multitud de trucades de gent que pregunta per cercles pròxims que sospita podrien estar a la zona.

Amb motiu dels atemptats del 22 de març a Brussel·les el Consolat espanyol a Bèlgica i la Unitat d'Emergència Consular a Madrid van rebre més de 3.000 trucades, ha puntualitzat.

Vuit dies després dels atemptats, el balanç d'espanyols afectats per les bombes és de nou ferits, dels quals sis ja han rebut l'alta hospitalària. Els terroristes suïcides van causar la mort a 32 persones.

Margallo ha elogiat la feina dels serveis consulars i especialment a la cònsol adjunta, Rosario Bernal, que es trobava en el tren sinistrat a l'estació de metro de Maelbeek, "afortunadament en un vagó relativament llunyà".

Segons ha relatat, ell la va trucar per telèfon després de conèixer les explosions a l'Aeroport i, per atendre la trucada, Bernal va baixar del Metro en el qual estava a l'estació de Schuman, l'anterior a Maelbeek. Després es va ficar en un altre tren, que va ser el que va patir l'atemptat. "Va sortir amb la commoció que es poden imaginar, però no va anar a l'hospital ni a casa seva, va anar a treballar", ha destacat.

Queixes d'espanyols

El ministre en funcions ha admès que hi ha hagut queixes per part d'espanyols perquè no se'ls facilitaven bitllets d'avió per sortir del país --l'Aeroport de Brussel·les està tancat però no han deixat de funcionar els de Charleroi i Anvers--.

Tot i això, ha explicat que en una crisi com aquesta el primer és comprovar si hi ha hagut morts i atendre els ferits, i després veure com es facilita el retorn dels espanyols, i en tot cas "és obvi" que el Consolat i l'Ambaixada no poden pagar el bitllet a tots els espanyols que eren en aquell moment allà.

En canvi, Margallo ha assegurat que no li consten queixes de la comunitat espanyola al Pakistan després de l'atemptat a la ciutat de Lahore, que va causar més de 70 morts.

El ministre en funcions ha recomanat als espanyols que viatgen a l'estranger que s'inscriguin en els registres consulars i que consultin les recomanacions de viatge publicades en el web del Ministeri.