L'escriptor peruà Mario Vargas Llosa "va ser accionista" durant amb prou feines un mes d'una societat "offshore" radicada a les Illes Verges Britàniques de la qual es va desvincular abans de guanyar el Nobel, segons informa El Confidencial, que inclou el seu nom en la recerca dels anomenats papers de Panamà.

El Nobel i la que aleshores era la seva esposa llavors, Patricia, mostren la seva "estranyesa" davant aquesta informació i neguen que hagin tingut mai comptes en "aquests països", relació amb els advocats de Mossack Fonseca o "fons o béns" a través d'una societat anomenada Talome Services, han declarat fonts de l'agència literària que representa Vargas Llosa.

En el cas que existís, indiquen, "només pot atribuir-se al fet que algun assessor d'inversions o intermediari, sense el consentiment dels senyors Vargas Llosa, va reservar aquesta societat per a la realització d'alguna inversió que s'estava estudiant, sense que, finalment, es materialitzés en cap acció concreta".

"Els senyors Vargas Llosa han complert sempre amb totes les seves obligacions fiscals envers Espanya, així com envers els altres països amb els quals han generat relacions econòmiques i tributàries, incloent no només el pagament dels impostos sinó també el compliment de qualsevol altra obligació de caràcter tributari, especialment les d'informació", afegeixen.

El Nobel, que acaba de complir 80 anys, ha protagonitzat a París un homenatge a La Sorbona per l'aparició de les seves obres en la col·lecció de la Pleiade i està previst que participi també en un acte públic en l'Institut Cervantes de la capital francesa.

ElConfidencial publica alguns dels 11,5 milions de documents en els que es "demostra" que el literat peruà "va estar molt prop de controlar la companyia Talome Services Corp. al costat de la seva exdona Patricia Llosa durant un breu període de temps el 2010". Talome Services, explica el diari online, està radicada a les Illes Verges Britàniques, un territori considerat com a paradís fiscal tant per Espanya, on resideix i està nacionalitzat l'escriptor, com per la Unió Europea.

L'empresa la va comprar el matrimoni Llosa al bufet especialitzat de Mossack Fonseca a través d'un intermediari, Dave Marriner, directiu de la signatura holandesa Pan-Invest Management, amb seus a Xipre i Luxemburg.

De les mil accions de la companyia, 500 corresponien a Patricia Llosa i la resta a Vargas Llosa a partir de l'1 de setembre de 2010 i l'adreça postal associada en la seva condició d'accionistes de Talome era la de l'habitatge familiar del carrer Flora de Madrid. "Confirmada la inscripció, la correspondència entre Marriner i Mossack s'interromp els dies previs a la fallada del premi Nobel de Literatura 2010", el 7 d'octubre de 2010, que el peruà va rebre el 10 de desembre.

Marriner "reapareix" el 6 d'octubre, "demanant canvis radicals en l'accionariat de Talome: 'quan vam adquirir la companyia, ho vam fer amb el requisit que els meus clients anessin accionistes directes. No obstant això, els requisits dels meus clients han canviat i, al no haver estat encara lliurada la societat, volem canviar als accionistes', indica.

"L'intermediari envia tres correus més constrenyent al bufet; quan envia l'últim, reclamant un nombre de seguiment per al seu cas, Vargas Llosa ja és Nobel de Literatura. Finalment, el 12 d'octubre les accions a poder del matrimoni Llosa passen a dos ciutadans russos sense més vinculacions societàries"