Un vídeo enviat pel grup gihadista Boko Haram a les autoritats nigerianes mostra diverses menors que podrien pertànyer al grup de 200 nenes segrestades de la localitat de Chibok, precisament aquest dijous fa dos anys.

Tres de les mares de les escolars segrestades d'aquesta localitat del nord de Nigèria afirmen haver identificat les seves filles en aquest vídeo, en la qual podria ser la primera imatge de les nenes des de maig del 2014, quan Boko Haram va fer pública una altra filmació, segons apunten diversos mitjans locals.

Les autoritats locals van advertir que és necessari realitzar més identificacions, ja que en el passat els radicals han donat pistes falses que no han permès conèixer el parador ni rescatar les segrestades fins al moment.

El vídeo emès pels integristes va ser realitzat el desembre passat i enviat al govern de Borno, un dels estats nigerians més copejats per Boko Haram. Un grup de 15 adolescents, vestides amb un chador negre (un tipus de vel islàmic que deixa el rostre descobert) fins als peus, diuen a càmera els seus noms, l'escola a la qual van ser i d'on procedeixen, sense aparents senyals de ferides ni maltractaments.

"Estem bé"

Una de les suposades segrestades, Naomi Zakaria, fa una crida davant la càmera a les autoritats nigerianes a ajudar el grup a reunir-se amb les seves famílies. "Estic parlant el 25 de desembre de 2015, en nom de totes les nenes de Chibok i estem bé", diu en la grabació.

Les tres mares que van visionar les imatges van dir reconèixer a les seves filles, i una d'elles va assegurar identificar cinc menors més.

La situació Al nord de Nigèria i els països veïns de la conca del llac Txad és "terrorífica", sota l'amenaça constant de Boko Haram, que va utilitzar nens en un de cada cinc atemptats suïcides comesos l'any passat.

Només el 2015, el grup gihadista va matar més de 3.000 persones malgrat la seva pèrdua de territori i de la creixent pressió militar dels països de la regió. Segons les autoritats nigerianes, en els cinc últims anys el grup terrorista ha assassinat unes 12.000 persones.

Boko Haram, que significa en llengües locals "l'educació no islàmica és pecat", lluita per imposar un Estat islàmic a Nigèria, país de majoria musulmana en el nord i predominantment cristiana en el sud.