Dos potents terratrèmols al Japó, els més grans des del que va generar el tsunami del 2011, van colpejar dijous i ahir el sud-est del país i van causar, fins llavors, més de trenta morts, milers de ferits i centenars de milers de desplaçats. L'últim terratrèmol, i el més poderós, amb 7,3 graus de magnitud en l'escala de Richter, va passar a la matinada de dissabte amb l'epicentre a uns 10 quilòmetres de profunditat -relativament a prop de la superfície- a la costa occidental de l'illa de Kyushu, a la prefectura de Kumamoto.

Aquest segon terratrèmol ha ocasionat fins ara 30 morts i uns dos milers de ferits de diversa consideració, segons el govern japonès, que va desplegar un contingent de 15.000 efectius de les Forces d'Autodefensa per a tasques de rescat, que podria ampliar-se a 20.000.

Un primer sisme de 7,0 graus de magnitud que va tenir lloc dijous a la mateixa zona ja va causar nou morts, 1.126 ferits en 13 municipis -171 dels quals, greus- i 44.400 evacuats. L'Agència Meteorològica de Japó (JMA) va considerar que el terratrèmol de dijous va ser el precursor i el d'ahir a la matinada, el principal, ja que va tenir una intensitat 16 vegades superior.

Els mitjans japonesos van divulgar imatges que testimoniejaven la magnitud del terratrèmol principal. Al districte d'Aso, el tremolor va arribar al nivell sis de set en l'escala japonesa.