El cadàver d'una dona de 55 anys ha passat una setmana sencera en una de les sortides d'emergències dels cinemes ABC Park de València amb les sales a ple rendiment i sense que cap treballador se n'adonés de la seva presència fins aquest dimarts. Mentre els espectadors es deixaven endur per les històries que apareixien en pantalla, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil intentaven localitzar Concha M. N., desapareguda sense deixar rastre el passat dia 12 d'abril quan va sortir de casa sense dir on. Els primers indicis apunten a una mort natural o accidental, quan la dona va intentar sortir al carrer per la sortida d'emergència del cinema, després d'haver anat sola a veure una pel·lícula.

El cos sense vida de Concepción va ser trobat a tres quarts de quatre de la tarda de dimarts per un encarregat del citat cinema, situat al cèntric carrer de Roger de Lauria, que va decidir obrir una de les sortides d'emergències del primer pis davant la forta pudor que inundava des del dilluns el distribuïdor i les cinc sales més properes a aquest.

«Cada vegada era més insuportable», explica un treballador dels cinemes, qui agrega que «vam començar a notar-ho dilluns, però vam pensar que la mala olor venia de les canonades dels banys masculins. Quan vam obrir les portes dels cinemes, vam començar a buscar d'on venia, perquè ja era molt més fort que el dilluns».

Caiguda accidental o indisposició

En obrir una de les portes d'emergències, van veure el cos sense vida d'una dona, caigut al peu de les escales que condueixen a l'exterior, al carrer Sagasta. Després de l'ensurt inicial, l'encarregat va alertar el 112, que va enviar diverses dotacions de la Policia Nacional al lloc. Poc després van acudir agents del grup d'Homicidis i d'inspeccions oculars de la Policia Científica.

A falta dels resultats de l'autòpsia, que se li practicarà en les properes hores a l'Institut de Medicina Legal de València, tots la senyals advertits en el punt on estava estirat el cadàver indiquen que es tracta d'una mort accidental o sobrevinguda per alguna indisposició.

De fet, fonts policials van explicar que les dues hipòtesis amb les quals s'està treballant és que o bé la dona es va sentir indisposada i, en sortir a la recerca d'aire fresc o d'ajuda, es va equivocar i va obrir la porta d'emergències, on hauria sofert un esvaïment; o bé es va equivocar a l'intentar abandonar el cinema i va accedir a la sortida d'emergències, on hauria caigut per l'escala a causa de, entre altres coses, l'escassa il·luminació en aquesta zona.

La Policia Nacional descarta per complet que es tracti d'una mort homicida, excepte que els forenses trobin durant l'autòpsia en l'Institut de Medicina Legal algun senyal d'agressió o marca violenta que hagués passat desapercebuda ahir, en el primer examen del cos que va realitzar el forense de guàrdia.

De moment, únicament se li ha apreciat un cop al cap que li va provocar una hemorràgia, cop totalment compatible tant amb la caiguda accidental com amb la mort natural (en aquest cas, la bretxa seria posterior a l'òbit, una lesió típica en les defuncions sobtades que sorprenen a la víctima dempeus).

Ningú neteja darrere aquesta porta

Amb tot, la pregunta continua sent com ningú se'n va adonar de la presència d'un cadàver en un lloc tan concorregut com un cinema amb dotze sales i projeccions continuades al llarg de més de vuit hores diàries.

La clau sembla estar que el servei de neteja repassa diàriament totes les dependències del cinema moltes d'elles en diverses ocasions, menys les sortides d'emergències. Alguns treballadors calculen que la porta utilitzada per la difunta «no ha estat oberta en molts mesos, fins i tot un any.

El que és clar és que no va arribar a obrir la porta exterior, la que dóna al carrer, perquè si no, s'hauria encès una llum i hauria sonat una alarma, i ens hauríem adonat».

Tot apunta al fet que la dona va anar sola al cinema, per la qual cosa ningú va alertar el personal dels ABC Park que una espectadora havia desaparegut misteriosament en les seves instal·lacions a la meitat d'una sessió vespertina. L'endemà, el marit, amo d'un establiment a Alboraia, va acudir a la Policia i va denunciar la desaparició, espantat perquè la seva dona no havia tornat la nit anterior ni contestava al mòbil.