La proposta d'última hora que Compromís ha enviat als partits d'esquerres planteja un acord de mínims revisable cada sis mesos i la conformació d'un Govern central compartit amb PSOE, Podem i les seves confluències i Izquierda Unida-Unitat Popular.

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha enviat a primera hora d'aquest dimarts el document, que ha anomenat 'Acord del Prado', als partits d'esquerra i que ha entregat al Rei, amb el qual s'ha reunit a la Zarzuela dins de la ronda de contactes que ha obert amb els partits polítics abans de convocar eleccions.

El text, a què ha tingut accés Europa Press, inclou una trentena de mesures destinades a "rescatar persones", "regenerar" la democràcia i lluitar contra la corrupció, governar "per a les persones", impulsar un nou model productiu i "aprofundir" la democràcia a l'Estat i a Europa.

Cal estar «a l'altura»

Segons explica el document, Compromís pretén que aquestes mesures suposin "un primer pas" per donar solució a les demandes democràtiques i socials d'Espanya. "L'existència d'una alternativa de govern a la situació de fractura política i democràtica que canalitzi la il·lusió expressada a les urnes depèn de nosaltres --diu--. Hem d'estar a l'altura."

La proposta de Compromís preveu vuit possibles solucions per regenerar la democràcia i posar fi a la corrupció "com a model políticoeconòmic". Així, planteja reformar la Llei de Transparència, crear l'Oficina contra el Frau i la Corrupció, prohibir les portes giratòries, regular els 'lobbies' i aprovar una llei per a la protecció del denunciant de pràctiques corruptes.

Posar fi a la Llei Mordassa

A més, suggereix derogar l'anomenada 'Llei Mordassa', adoptar mesures per millorar la transparència en la contractació d'empreses i serveis públics, reformar el sistema electoral i despolititzar el Tribunal Constitucional (TC) i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Alhora, Compromís advoca per una sèrie de mesures que intenten "aprofundir" la democràcia a l'Estat i a Europa i, en aquest sentit, proposa reformar el sistema de finançament autonòmic i reconèixer el deute històric de l'Estat amb les comunitats autònomes.

També vol abordar les crisis territorials de l'Estat "des d'una perspectiva democràtica" i avançar cap a un model federal, impulsar la integració i democratització de la UE amb base a un model "social, just i solidari", renegociar els Programes d'Estabilitat dels països com Espanya i promoure un augment de les polítiques redistributives entre els països membres de la UE.

El document també preveu la necessitat de promoure la paritat en els òrgans institucionals, de recuperar el sistema sanitari públic i la sanitat universal, d'impulsar una nova Llei d'Educació, consensuada amb els agents socials; i de promoure una nova Llei Integral per a la igualtat efectiva de persones LGTBI.

En el pla econòmic, la proposta de Compromís s'articula al voltant d'un "rescat a les persones" que passi per implantar un ingrés vital mínim, lluitar contra la pobresa, impulsar un pla d'ocupació juvenil i dotar de recursos tant la llei de dependència com la lluita contra la violència de gènere.

Derogar el 135 de la Constitució

A més, s'advoca per actuar contra els desnonaments incloent la posada en marxa de les cinc reivindicacions de la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques (PAH), que són la dació en pagament retroactiva, els lloguers socials assequibles, paralitzar tots els llançaments, crear un parc d'habitatge públic amb els pisos buits i impedir els talls de subministraments energètics.

D'altra banda, s'advoca per un nou model productiu basat en la reindustrialització del país, un esquema energètic "just i sostenible", una banca pública a partir de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), un increment de les connexions amb Europa i un impuls a l'agricultura de proximitat.

Per aconseguir tots aquests canvis, Compromís creu que cal portar a terme una reforma fiscal "justa, ambiental i solidària" més centrada en la lluita contra el frau, així com derogar l'article 135 de la Constitució per poder "prioritzar la despesa social i reestructurar el deute" i revocar les reformes laborals del PSOE i del PP.