Oriol Junqueras i Soraya Sáenz de Santamaría han saldat més d'una hora de reunió sense acords concrets, més enllà d'un emplaçament a estudiar diferents propostes per part de les dues administracions. El vicepresident de la Generalitat ha estat el primer en comparèixer en roda de premsa per traslladar les seves impressions sobre una reunió "cordial i difícil". La convocatòria de la Junta de Seguretat, que no es reuneix des de fa set anys, ha estat la qüestió en què més s'ha concretat: s'emplaçarà al conseller d'Interior, Jordi Jané, i al ministre d'Interior, Jorge Fernández a reunir-se per "avaluar o preparar" aquesta reunió. Pel que fa a la llei de pobresa energètica, Sáenz de Santamaria s'ha compromès a estudiar la possibilitat de no portar-la al TC, tal com li demana la Generalitat. Junqueras ha condicionat la continuïtat de les reunions d'alt nivell amb el govern estatal a l'evolució dels punts que reclama Catalunya i al calendari electoral espanyol.

"Ja veurem en què es tradueix aquest diàleg", ha assenyalat el vicepresident del Govern durant la roda de premsa. La predisposició de la Generalitat és a seguir parlant amb l'executiu estatal en noves reunions durant "les properes setmanes o el proper mes". Junqueras ha advertit, però, que les futures trobades dependran de "l'evolució dels punts" que demana el Govern -el document de 46 propostes que va lliurar Carles Puigdemont a Mariano Rajoy- i al calendari electoral espanyol, que dilluns quedarà exposat amb tota probabilitat a unes noves eleccions el proper 26 de juny.

De moment, Junqueras ha exposat que la reunió entre els presidents de les dues administracions "va servir de poc" per acabar amb la "judicialització de la política", ja que el govern estatal ha recorregut nombroses lleis aprovades pel Parlament en els darrers dies. "Divendres passat tres i aquesta setmana quatre o cinc més", ha recordat. El mateix Junqueras li ha reiterat a la vicepresidenta espanyola la petició perquè no recorrin la llei de pobresa energètica. Una demanda que ha aconseguit el compromís de Sáenz de Santamaría a "estudiar-la" durant el Consell de Ministres d'aquest proper divendres.

En canvi, l'acord entre governs per evitar recursos mutus contra diverses lleis, com la de l'Institut Català de Finances (ICF), ha estat menystingut per Junqueras. "Només faltaria que presentessin recurs contra la llei de l'ICF", ha exclamat el conseller d'Economia, que ha recordat que l'ICF forma part de l'associació de banca europea.

Junqueras ha aprofitat la reunió i la roda de premsa posterior per criticar també el funcionament del Tribunal Constitucional, al que ha demanat "que deixi d'actuar en funció dels interessos dels partits que el nomenen i comenci a actuar en favor dels ciutadans". "Ens esforcem per ajudar la gent que no pot pagar la factura elèctrica i el gas, per la igualtat entre homes i dones, per trobar recursos per garantir el model energètic i la reindustrialització i ens ho suspenen. Quina creu que és la percepció dels ciutadans de Catalunya al respecte?", ha preguntat.

Pel que fa a la futura reunió entre els titulars d'Interior d'ambdues administracions, Junqueras ha recalcat que la Generalitat fa mesos que reclama la convocatòria de la Junta de Seguretat. "La seguretat mai ha estat en funcions", ha subratllar per atacar l'argument que un govern en funcions com l'espanyol no està capacitat per convocar aquesta reunió. "A més, els governs espanyols no porten set anys en funcions", ha insistit. Entre d'altres, la simple convocatòria de la reunió representaria el pagament de més de 250 milions d'euros a la Generalitat, segons recorda reiteradament el vicepresident català.

El govern espanyol també ha fet diverses peticions a la Generalitat. Junqueras ha explicat que "estudiaran" la signatura que l'executiu estatal els hi demana per dos convenis, un sobre gestió d'emergències i un altre sobre connectivitat en banda ampla en edificis escolars. A més, Sáenz de Santamaría també li ha fet arribar un requeriment ambiental.

El vicepresident català també ha mostrat l'oposició al Pla Hidròlogic presentat pel PP, ha reclamat l'increment del sostre de dèficit de la Generalitat per sobre del 0,7% i ha plantejat, un cop més, el full de ruta independentista del Govern. "És molt difícil que jo deixi de ser independentista català i que la senyora Sáenz de Santamaría es converteixi en una apassionada defensora de la independència de Catalunya", ha confessat irònicament.

Junqueras segueix la seva jornada a Madrid amb la reunió, a partir de les 17h del Consell de Política Fiscal i Financera, on els objectius de dèficit tornaran a ser protagonistes.