Les noves eleccions obren un nou panorama polític a Espanya i també albiren opcions renovades per els candidats de la Catalunya Central. Avui en dia, només la sallentina Mirella Cortès té la seva plaça assegurada al Senat. La resta, Joan Baptista Costa (ECM), Èlia Tortolero (PSC), David Saldoni (CIU) i Núria Carreras (PP) hauran d'esperar als nous resultats dels comicis per saber si podran tenir un lloc a les institucions espanyoles.

Joan Baptista Costa: interrogants sobre el paper i el lloc d´ICV a la nova llista

El santvicentí Joan Baptista Costa, un històric a ICV, va ocupar el lloc número 20 a les llista per Barcelona d´en Comú Podem. Aquesta candidatura que encapçalava Xavier Domènech va ser la triomfadora a Catalunya a les eleccions passades. Ara, però, cal veure qui és el protagonisme que obté ICV dins d´aquesta llista que aglutina diferents grups. Joan Baptista Costa estaria disposat a tornar a donar suport a la candidatura com a home de la Catalunya Central, tot i que adverteix del mal moment en què se celebren aquestes eleccions per compatibilitzar la feina i la campanya: ell és mestre i coincideix amb el darrers dies del curs. Costa va ocupar el número 20, sense possibilitats de ser electe.

Mirella Cortès: el número 6 serà una dona, però podria no ser de l´àmbit central

ERC ha previst repetir pràcticament al 100 % les llistes de 20-D, però la sallentina Mirella Cortès es quedarà al Senat i deixarà vacant el número 6 de la llista. No és un lloc a menystenir, perquè els republicans en van treure 5 a les darreres eleccions. ERC de la Catalunya Central i la del Bages encara no saben si aquest és un lloc per a una persona d´aquesta zona. En tot cas, Oriol Junqueras va deixar clar al Congrés Nacional de diumenge que seria una dona. Albert Mulero, president d´ERC al Bages, va explicar que des d´aquesta comarca i des de la Catalunya Central s´està en disposició d´aportar noms de possibles candidates. En tot cas, però, s´està a l´espera de veure quines són les directrius de la direcció nacional.

Èlia Tortolero: a disposició del partit tot i els interrogants

L´inesperat adéu de Carme Chacón ha obert el procés per triar candidat al PSC de Barcelona, i aquesta serà la prioritat. Èlia Tortolero, la darrera candidata a les llistes del PSC per la Catalunya Central, ha explicat que «jo estic a disposició del partit», però en aquests moments no sap què es decidirà. Tot indica que Meritxell Batet serà la candidata del PSC després de que Carles Martí hagi renunciat a la seva candidatura. En el cas socialista, cal veure quina serà la composició final de la llista. En tot cas, Tortolero posarà el seu nom a disposició de la formació. El dia 12 de maig hi ha Consell de Federació.

David Saldoni: convergència ha de debatre internament les llistes

Un dels polítics dels Bages que van anar ben situats a les eleccions al Congrés va ser David Saldoni, actual alcalde de Sallent, i una de les joves promeses en el sector renovador de la formació convergent. Saldoni està a disposició del partit, però CDC fa el seu debat avui en el congrés nacional de Bellaterra. I fins que no es fixin les directrius en aquesta reunió, no sap si les llistes seran idèntiques que les del mes de desembre o si canviaran noms i posicions. CDC, en tot cas, sap que la candidatura no inclourà militants d´ERC. Saldoni està a disposició del partit per ocupar el número 8 o posicions més avançades. Aquest cop, no tindrà com a rival una altra oponent sallentina, Mirella Cortès.

Núria Carreras: el PP del Bages podria tornar a liderar el Senat o ser al Congrés

Núria Carreras apareixia al número 1 de les paperetes del Senat del PP. Les possibilitats de ser una de les representants dels populars a Madrid per aquesta via eren pràcticament nul·les, però, a més a més, els mals resultats de la formació a Catalunya encara els van allunyar més dels objectius. Carreras assegura que a hores d´ara el PP «no té res decidit» sobre els integrants de la candidatura. Ella, però, està a disposició de la formació que ara encapçala a Catalunya Xavier Garcia Albiol. Creu que la cap de llista serà Jorge Fernández Diaz altre cop. «Al partit saben que jo sóc una militant de base, sóc regidora i saben que estic a disposició per anar a les llistes del Senat o a les del Congrés», ha explicat Carreras.