La Guàrdia Civil de Tarragona ha dut a terme aquest dimecres nous escorcolls relacionats amb el cas Inipro, que sobrepassa ja l'Ajuntament de Tarragona i s'entén també a l'àrea metropolitana de Barcelona. Les pistes han dut avui els investigadors fins a Viladecans. Allà l'empresa hi té la seva seu i la relació mercantil amb l'Ajuntament d'aquest municipi del Baix Llobregat és també molt intensa. Amb tot, la Guàrdia Civil ha detingut el primer tinent d'alcalde, Joaquin Guerrero, i ha fet registres tant a casa seva com al consistori, així com a la seu d'Inipro. Durant l'operació també s'han fet simultàniament escorcolls als ajuntaments de Tarragona i Palau-Solità i Plegamans (Vallès Occidental) i han estat detinguts també l'excap de gabinet de l'alcalde de Tarragona, Gustavo Cuadrado, i dos empresaris vinculats a Inipro, Ricard Campàs i Enrique Miró. En finalitzar l'operatiu a Tarragona Cuadrado ha quedat en llibertat amb càrrecs i es preveu que Guerrero quedi en aquesta mateixa situació quan finalitzin els escorcolls, mentre que Campàs i Miró es preveu que siguin traslladats a la comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona.

El cas Inipro va esclatar l'any passat amb la investigació d'un contracte que l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Tarragona va subscriure l'any 2010 amb aquesta empresa i que, posteriorment, s'hauria prorrogat al marge de la normativa de contractació amb l'Administració Pública.

És per això que el jutge va considerar que el contracte amb l'empresa podia suposar un cas de prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació i alteració de preus en subhastes públics. La investigació ha trobat ara indicis de que aquesta mateixa pràctica s'estaria reproduint en altres ajuntaments.

En aquest context, la Guàrdia Civil ha escorcollat aquest dimecres els ajuntaments de Viladecans i Palua-Solità i Plegamans, a més del de Tarragona, i també s'ha registrat la seu d'Inipro a Viladecans, una altra empresa de Barcelona, un despatx professional a Viladecans, un altre a reus i els domicilis dels quatre detinguts.

En el cas de Viladecans, la Guàrdia Civil ha analitzat cinc contractes de l'Ajuntament subscrits amb l'empresa Inipro, entre 2008 i 2011. Joaquin Guerrero era en aquell moment el responsable polític de la Secretaria Municipal, per la qual cosa ha estat detingut després que s'hagi escorcollat també casa seva.

Tot i això, fonts de la investigació consultades per l'ACN han apuntat que el primer tinent d´alcalde de Viladecans quedarà, probablement, en llibertat amb càrrecs un cop es donin per finalitzades les diligències de l'operatiu, que aquest dimecres al vespre encara continuaven en marxa.

Els partits polítics de l'oposició asseguren que ja sospitaven de la presumpta mala praxis dels governs del PSC i ICV-EUiA en la contractació de serveis i reclamen al govern municipal que doni explicacions públiques immediatament sobre aquest afer. Des del consistori s'ha defensant la "transparència" i el "compliment de la normativa" en relació a la gestió municipal.

Un contracte del 2009 a Palau-Solità i Plegamans

En el cas de Palau-Solità i Plegamans els investigadors s'han centrat en un contracte de l'any 2009 que l'Ajuntament va fer a una empresa vinculada a Inipro per prestar un servei d'informació a joves. Des del consistori confien en la "professionalitat i diligència" dels tècnics municipals i dels diferents governs que han gestionat el consistori.

En el moment dels fets l'Ajuntament de Palau-Solità i Plegamans estava governat per un tripartit format per CiU, ERC i PP. El mandat passat van governar PSC, ICV i VdePsip i actualment hi governen PSC, CiU i Guanyem Palau. En aquest municipi no s'ha realitzat cap detenció.

Sorpresa a Tarragona per la detenció de l'excap de gabinet de Ballesteros

A Tarragona, el govern municipal del PSC s'ha mostrat sorprès per la detenció de l'excap de gabinet de l'alcalde Ballesteros i assegura que alguna explicació hi ha d'haver. Amb tot, des del govern tarragoní s'han posat a disposició de la justícia, però insisteix que els fets que envolten el cas Inipro no són objecte de delictes penals, sinó "mala praxi" de caire administrativa.

Per la seva banda, els grups de l'oposició reclamen explicacions i han ressaltat que Cuadrado va deixar el càrrec "per sorpresa" a finals d'octubre de l´any passat. En aquell moment, el govern municipal va negar que tingués relació amb el cas. Cuadrado ha sortit detingut del seu domicili de Tarragona per la Guàrdia Civil tot i que posteriorment ha quedat en llibertat amb càrrecs I haurà de declarar davant el jutge en qualitat d´investigat per presumptes delictes contra l´administració pública.

Dos empresaris detinguts

D'altra banda, també han estat detinguts dos empresaris vinculats a Inipro. Un d'ells és un dels administradors de l'empresa, Ricard Campàs, mentre que Enrique Miró és el responsable d'Itinere, una de les empreses del grup Inipro. Fonts de la investigació han explicat a l'ACN que, en tots dos casos, quan acabin els escorcolls es preveu que tots dos siguin traslladats a la comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona.