El grup Moment 0, que lidera Miquel Buch, el grup Territori, que viatge sota el patrocini del bagenc David Bonvehí, càrrecs de l'estructura del partit, com el portaveu parlamentari, Jordi Turull, i les conselleres Neus Munté i Meritxell Borràs van coincidir ahir que el millor per a Convergència Democràtica de Catalunya és canviar de nou, fundar un nou partit de zero i obrir els braços per créixer com a nova formació de centre esquerra catalana. La trobada es va fer ahir a Gironella, tenint en compte la centralitat del territori de la Catalunya central i el fet que la consellera Munté tingués un acte de l'agenda del Govern en aquesta població.

En la reunió d'ahir a Gironella es va prendre el compromís que els assistents es mostrarien partidaris de renovar el nom. Cal veure si es conserva només el mot Convergència, que té el valor, sobretot, d'identificar. Però aquesta mateixa relació amb la identitat passada i tot el que ara arrossega és el que fa que una bona part dels actuals dirigents dels partit mostrin els seus dubtes. Per a David Bonvehí, el diputat i president de CDC del Bages, "és millor fer foc nou".

Bonvehí, que lidera el que es coneix com a grup Territori, en què abans de ser president de la Generalitat també s'hi incloïa Carles Puigdemont, considera que el partit de Convergència Democràtica de Catalunya, CDC, "ja ha fet la feina per a la qual es va crear, que era fer aquest paper d'articulació del catalanisme i de la creació d'un model autonòmic". Superada aquesta estació, Bonvehí, i una bona part dels 120 càrrecs que es van reunir al restaurant cal Pajares, de Gironella, estan pel canvi.

El procés d'atomització de càrrecs de CDC ha suposat l'aparició de diversos grups, que ahir va semblar que podien trobar suficients punts de coincidència per evitar trencadisses en el procés que ara tenen al davant.

En les properes setmanes, l'actual CDC ha de prendre decisions de molta transcendència: el canvi de nom (que defensa Artur Mas mateix) i l'ampliació dels eixos bàsics del partit per navegar per aigües que els situïn entre la socialdemocràcia i el liberals; han de veure qui lidera la llista al Congrés a Madrid, ja que el darrer cap de llista, Francesc Homs, té una rival, Sílvia Requena; hauran de veure com salven el procés electoral al Congrés al final del juny i al principi del juliol tenen congrés nacional.

A Convergència hi bull la sang aquests dies. La retirada d'Artur Mas de la presidència de la Generalitat i la decisió que va prendre de dedicar-se de ple a la direcció de la formació ha accelerat un procés de regeneració inevitable després de la caiguda de la família Pujol, relacionada amb suposats casos de corrupció.

La trobada de Gironella es va gestar al Parlament. Allà, Neus Munté i Jordi Turull van forçar la trobada amb Miquel Buch, que és el president de l'Associació de Municipis de Catalunya, i David Bonvehí, i van decidir explorar el terreny de l'entesa. Bonvehí no descarta incorporar-hi més grups. A part dels esmentats, en aquests moments, a CDC hi ha un corrent al voltant del conseller Germà Gordó i un altre, Generació Llibertat, que lidera Carles Agustí.