Protecció Civil ha activat aquest dilluns la prealerta del pla d'emergències per inundacions a Catalunya Inuncat per l'augment dels cabals dels rius a les comarques del Pirineu Occidental i per la previsió de que assoleixin valors elevats durant aquesta tarda amb possibilitat d'alguna incidència a l'entorn de les lleres, sobretot al vessant sud i als barrancs. L'augment del cabal dels rius a aquesta zona ve donat per les pluges acumulades a les cotes altes del Pirineu Occidental que, segons el Servei Meteorològic, han superat ja els 40 litres per metre quadrat en general durant el dia d'avui i els 100 litres en algunes zones del Pallars Sobirà, i pel desgel de la neu acumulada a les cotes altes.

L'Institut Cartogràfic i Geològic ha indicat el desgel aporta segons les zones uns valors d'entre 40 i 60 litres per metre quadrat.

Les informacions facilitades per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) indiquen que la combinació de l'aportació d'aigua de pluja i del desgel, sumada a la previsió que les pluges continuïn durant el dia d'avui, poden provocar valors importants en els cabals dels rius de la Val d'Aran, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Alt Urgell durant aquesta tarda.

Protecció Civil ha demanat molta prudència a l'entorn de les lleres dels rius, rieres i barrancs i en les activitats de muntanya durant l'episodi de pluja, que es podria repetir de cara a dimecres quan es reactivaran les pluges després d'una treva aquest dimarts.