Un jurat popular començarà a jutjar avui a l'Audiència de Barcelona els vuit mossos d'Esquadra acusats de la mort de l'empresari del Gaixample Juan Andrés Benítez al barri del Raval de Barcelona el 6 d'octubre del 2013. Només l'expulsió de l'acusació popular per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) permetria que es confirmés l'acord a què van arribar la fiscalia i l'acusació particular amb les defenses, al qual s'oposa l'Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans (ACDDH).

La resta de parts han demanat l'expulsió del procés d'aquesta entitat brandant l'Estatut de la Víctima, però el TSJC té l'última paraula. Sis policies s'enfronten a penes de fins a 14 anys de presó per homicidi amb dol final i un delicte contra la integritat moral.

Sis dels agents són acusats d'homicidi amb dol final o, alternativament, d'homicidi per imprudència greu amb lesions greus, a més d'un delicte contra la integritat moral. A uns altres dos agents se'ls acusa d'obstrucció a la justícia per haver netejat la sang de la víctima al carrer i haver permès que una veïna esborrés imatges de l'actuació policial. La mort de Benítez, després de ser retingut per diversos agents, va generar molta controvèrsia al barri i entre l'opinió pública. Des del primer moment, la policia va negar que la seva actuació fos la causant de la mort, i la van atribuir primer a les lesions rebudes durant la baralla amb el veí, que inicialment va ser inculpat, i després a una malaltia cardíaca i a la ingesta de drogues.

Les qualificacions provisionals de les acusacions consideren que sis dels deu agents imputats inicialment, "sense tenir intenció directa" de matar Benítez, el van "col·locar en una clara situació de risc i perill que podia desembocar en la mort, sabent, per tant, que aquest resultat podia produir-se". Per això, la fiscalia els demana deu anys de presó.

Una pena alternativa

Alternativament, si així no fos valorat pel jurat, el ministeri públic demana cinc anys per homicidi per imprudència professional greu juntament amb un delicte de lesions agreujades, ja que l'haurien lesionat "contravenint" tant les "normes i regles de cura mínimes que assumiria qualsevol ciutadà", així com els "seus deures professionals" com a policies.

L'acusació particular remarca que Benítez no va colpejar en cap cas la policia en primera instància, tal com manté la defensa dels Mossos, i que només va fer un gest per treure's de sobre la mà de l'agent per dirigir-se cap a casa seva. El gest va desencadenar "de forma immediata" la reacció dels acusats, que van abraonar-s'hi propinant-li diverses puntades de peu.