Dos desconeguts a cara tapada han comès un atac ultra aquest dimecres al migdia a l'Espai Macià de les Borges Blanques. Tot i que l'equipament que recorda la figura de l'expresident republicà de la Generalitat estava tancat, els dos individus, que eren corpulents i tenien accent de l'est, han entrat més enllà de dos quarts de dues de la tarda aprofitant que hi havia un funcionari treballant-hi i han començat a cridar crits de 'viva España' i a tirar al terra llibres i octavetes així com una senyera que presideix la planta baixa. Després el funcionari Josep Segura els ha cridat l'atenció i aquests l'han amenaçat de mort però han abandonat el lloc al cap de pocs instants. La regidora d'Equipaments Culturals de la capital de les Garrigues, Maria Fusté, ha dit que ja han denunciat els fets als Mossos d'Esquadra, que han obert una investigació.

Quan ja havien passat més de dues hores llargues del moment de l'atac espanyolista protagonitzat per dos individus corpulents amb gorra i un mocador que els tapava la cara, el funcionari responsable de l'Espai Macià de les Borges Blanques, Josep Segura, encara estava en estat de xoc i no ha pogut explicar a càmera els fets que ha viscut. Ha hagut de ser la regidora d'Equipaments Culturals de la capital de les Garrigues, Maria Fusté, qui ha narrat la història en boca seva ja que Segura, també ha hagut d'atendre els agents dels Mossos d'Esquadra que han anat a primera hora de la tarda a l'equipament per prendre-li declaració sobre els fets que denunciat.

Fusté ha dit que els atacants és molt probable que hagin aprofitat per entrar a l'edifici després de veure que en Josep era a dins, ja que a aquella hora estava tancat al públic. Quan han entrat ho han fet de manera brusca, a crits de ''viva i arriba España'', tombant un cartell de l'entrada, un faristol on hi ha el Llibre de visites, octavetes i diversos llibres que hi ha en unes prestatgeries laterals. Tot seguit, s'han dirigit al taulell d'atenció al públic de l'Espai Macià i han tombat la senyera que presideix aquesta zona. Aleshores, s'han posat a saltar damunt de la senyera cridant consignes contra els independentistes i a favor de la unitat d'Espanya.

Fins aquell moment, en Josep Segura s'havia mantingut reclòs al despatx que hi ha al darrera del taulell però ha decidit plantar cara als atacants i ha sortit per recriminar-los l'actitud i demanar-los que marxessin immediatament del lloc. Segons Fusté, ha estat aleshores quan els dos individus han començat a amenaçar al funcionari, dient-li que sabien qui era, que ''anirien a per ell'' i li han fet el signe de tallar el coll amb la mà. De cop i volta però, els dos atacants han abandonat l'Espai Macià, on no s'hi han estat ni cinc minuts, ha explicat Segura, que també ha comparat el 'modus operandi' al que van tenir els atacants ultres a la delegació del Govern a Madrid.

''Volien destrossar i fer mal; és un atac contra el que representa l'Espai Macià''

La regidora d'Equipaments Culturals no té cap mena de dubte que l'acció que ha esta comesa per aquests dos desconeguts pretenia ''destrossar i fer mal'' a un lloc, com l'Espai Macià, pel que representa pels catalans i el conjunt de veïns de les Borges Blanques. Ha assegurat que ha estat una sort que el funcionari que s'ocupa del lloc els hagi plantat cara ja que si arriben a pujar a les plantes superiors de l'equipament i comencen a destrossar tot el que hi ha els danys haurien estat irreparables pel valor del material que hi ha.

Econòmicament l'atac que ha patit l'Espai Macià no tindrà cap cost, ja que no s'ha trencat ni una de les vitrines que hi ha a la planta baixa, però el consistori ha decidit personar-se com acusació particular pel que suposa el succés i també per les amenaces que ha rebut el treballador municipal.

No és la primera vegada que l'Espai Macià és objecte d'un ataca de caire espanyolista ja que fa un parell d'anys s'hi van fer pintades a la part exterior. Des del consistori no es descarta millorar les mesures de seguretat com instal·lar càmeres de videovigilància.