El departament de Salut ha detectat fins ara a un total de 48 pacients afectats, tots menors d'edat i dels quals 21 continuen ingressats, per enterovirus als hospitals de Catalunya des de mitjan abril, quan es va començar a donar aquest tipus de malaltia.

Així ho ha assegurat aquest dijous el doctor Carlos Rodrigo, cap del Servei de Pediatria de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, durant la roda de premsa convocada al departament de Salut per informar sobre aquest tipus d'infecció, que ha portat nou nens a la unitat de atencions intensius, dels quals cinc han estat molt greus.

Actualment, només dos menors segueixen a la unitat d'atencions intensives, un d'ells a causa de les seqüeles sofertes per l'enterovirus i un altre per la pròpia malaltia, que afecta una zona del cervell, l'anomenat romboencèfal, que fins ara no s'havia produït, ha indicat Rodrigo.

El pediatre ha desvinculat aquests 48 casos d'una altra infecció per enterovirus tipus D68 que es va diagnosticar a una nena el mes de febrer passat, que va resultar ser "excepcionalment greu" i que segueix també ingressada amb greus seqüeles com tetraplegia.

Els símptomes

Els indicadors principals d'aquest tipus de malaltia poden ser quadres "somnolència, decaïment, tremolors o altres símptomes neurològics acompanyats de febre", segons un comunicat emès pel Departament de Salut. En aquest sentit, el conseller Antoni Comín recorda que els enterovirus són "patògens habituals" en infants, especialment a l'hivern, i normalment presenten "símptomes poc greus", com ara conjuntivitis o refredat.

El titular de Salut va explicar en roda de premsa que al mes de febrer ja es van detectar alguns casos amb afectacions neurològiques, però que ha estat a principis del mes de maig quan s'ha registrat un augment de casos que ha fet activar un protocol especial. Aquest ha estat elaborat per una taula de seguiment liderada pel servei de pediatria de l'Hospital Vall d'Hebron i concreta l'actuació que han de seguir els metges d'atenció primària, urgències o hospitals quan identifiquin un cas d'enterovirus en un infant.