La CUP ja té opinió sobre el projecte de llei de pressupostos. Després que dimarts es neguessin en roda de premsa a fer cap referència sobre els comptes que va presentar el vicepresident, Oriol Junqueras, al·legant que no tenien temps perquè estaven pendents dels incidents del Banc Expropiat de Gràcia, aquest dimecres la diputada Eulàlia Reguant per fi ha fet una primera valoració, això sí, en una entrevista a TV3. Segons l´anticapitalista, els comptes del Govern per al 2016 "són millors que els de 2015", cosa que no considera "massa difícil", però no garanteix per a res un suport de la CUP al pressupost perquè "encara no és el d´inflexió i ruptura" que el seu grup vol. El cap de setmana, els quadres dirigents de la CUP es reuniran permarcar l´estratègia a seguir en la negociació, però de moment, Reguant ja ha demanat canvis en els ingressos i els impostos, la "recuperació de drets i reversió de les retallades", i la inclusió de totes les lleis i taxes "suspesos o anul·lats" pel TC. Amb tot, la CUP creu que no votar a favor el pressupost després de la negociació no incompleix el seu pacte amb JxSí i permet, igualment, seguir "treballant per la república" conjuntament.

"És evident que son uns pressupostos millors que els de 2015, no era massa difícil, però per nosaltres encara no són uns pressupostos d´inflexió i de ruptura, que marquin el full de ruta del que hem vingut a fer aquesta legislatura". Amb aquesta valoració, la CUP ha volgut marcar la seva posició després de la presentació al Parlament ahir del projecte de Llei de mans de Junqueras.

I és que per a la CUP, el seu suport als comptes del Govern encara queda lluny. Sense negar-se a acabar votant a favor ni en contra, Reguant ha recordat que els anticapitalistes "van fer unes propostes a la conferència política que eren molt clares i que no estan recollides al pressupost". La diputada de la CUP ha confiat que es puguin anar incorporant "en la negociació". "Ja veurem cap on tirem", ha dit.

Entre els requisits que ha assenyalat que els comptes de Junqueras no contenen, Reguant ha destacat "un augment d´ingressos i un sistema fiscal més progressiu i redistributiu", "l´aposta per la recuperació de drets i la reversió de privatitzacions i retallades", o que "s´incorporin tots els impostos i lleis suspesos o anul·lats pel TC". "Si obeïm la legalitat catalana, no podem fer la distinció que fa Junqueras entre anul·lats i suspesos per incorporar-ne uns i no altres", ha afegit la diputada.

I és que per a la CUP, algunes qüestions "que poden semblar simbòliques" són molt importants. "Si la legislatura és per la desconnexió i el 9-N vam dir que només obeiríem el parlament i no el TC, aquí on posem la rigorositat? Quin és el mandat que tenim? No es tracta de parlar de realisme als números sinó a la legislatura", ha replicat al vicepresident.

Des de la CUP, a més, avisen que ni tan sols tenen decidit si presentaran una esmena a la totalitat o no en el primer tràmit parlamentari dels pressupostos. "El dissabte tenim Consell Polític + Grup d´Acció Parlamentària per fer primera valoració dels pressupostos i de les primeres respostes del Govern a les nostres propostes, i a partir d´aquí veurem com continuem", ha dit Reguant.

Amb tot, ha apuntat algunes qüestions més concretes que la CUP sí voldria canviar dels comptes, com l´IRPF, per al que tenen pensat "fer nou tram de 60.000 a 90.000 euros i augmentar el de 90.000 euros cap amunt, així com rebaixar els trams baixos". També ha parlat de recuperar "els 1.800 euros per escoles bressol, que no es tanquin aules de P3 públiques en benefici de les concertades, explorar al màxim tots els mecanisme d´ingressos per la via redistributiva i progressiva" o "no posar el topall de dèficit que fixa Montoro si això impedeix desplegar algunes coses".

El vot de la CUP als pressupostos, doncs, encara no té clar el sentit. Però per a Reguant, si els anticapitalistes decideixen finalment rebutjar els comptes, no hi hauria cap daltabaix polític. "Un vot en contra dels pressupostos no posa en perill el pacte d´estabilitat amb JxSí. Serà millor tenir pressupost, però per avançar en la ruptura si no hi ha pressupost no és el més òptim però no impedeix seguir treballant. Si podem ajudar, bé, i si no ens posem d´acord en el pressupost, seguim treballant en el que sí estem d´acord", ha sentenciat.

Per últim, preguntada per la proposta de l´expresident Artur Mas de convertir unes futures eleccions constituents en unes segones plebiscitàries per comptar vots i així substituir el referèndum unilateral d´independència que reclama la CUP, Reguant ha tancat la porta a que aquesta possibilitat serveixi. "Jo diria que estem en el dia de la marmota. Diria que el 27-S també comptàvem vots i per això teníem majoria per començar el procés i no per fer la DUI", ha defensat.