Vic ha homenatjat aquest diumenge les víctimes de l'atemptat que la banda terrorista ETA va cometre fa 25 anys contra la caserna de Guàrdia Civil i que es va saldar amb la mort de deu persones, cinc de les quals menors d'edat. Ha estat un acte emotiu que ha acabat amb una ofrena floral al lloc on "els terroristes van sembrar el terror". El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat a les víctimes que "mai ploraran soles" perquè crims com el de Vic "no s'esborraran per cap treva, desarmament ni dissolució". Durant l'acte, el ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha fet una crida a la unitat política contra el terror. Aquesta commemoració ha comptat amb la presència de les associacions de víctimes que han demanat als polítics que no oblidin les víctimes. El president de l'Acvot, José Vargas, s'ha mostrat molest per la visita d'Otegi al Parlament.

Fa 25 anys, un cotxe bomba va segar la vida a deu persones a la caserna de la Guàrdia Civil de Vic. Cinc d'ells eren menors d'edat. Aquest diumenge, Vic ha homenatjat les víctimes d'un dels atemptats més sagnants de la història d'ETA a Catalunya, juntament amb el de l'Hipercor. Ha estat un acte emotiu, que ha servit també per recordar totes les víctimes de "40 anys de terror" sembrat per la banda terrorista.

L'acte, a pocs metres d'on aleshores hi havia la caserna, organitzat per l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (Acvot), ha arrencat amb la música d'un violoncel. Hi han participat representants polítics tant del Govern, com del govern espanyol, consell comarcal i ajuntament, membres de tots els cossos policials, associacions de víctimes i societat civil.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat a les víctimes que, per temps que passi, el record i homenatge constant a les persones que van morir a mans d'ETA perviurà. "El crim de Vic, els noms i les edats de cadascuna de les víctimes, les seves biografies, les seves esperances no les esborrarà mai cap treva, cap desarmament, cap dissolució", ha afirmat el president.

Puigdemont ha volgut llançar un missatge d'agraïment als cossos policials. "Tots treballen perquè el terrorisme desaparegui, s'ha combatut ETA i s'ha pagat un preu molt alt en vides humanes, es combat també amb eficàcia altres amenaces terroristes que també aconseguirem vèncer", ha ressaltat Puigdemont que ha tancat el seu discurs assegurant als familiars que "mai plorareu sols les víctimes".

El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha recordat les 55 víctimes "de la barbàrie d'ETA" a Catalunya. "Totes les víctimes han caigut perquè ara i aquí, a Vic, al País Basc, a Madrid i a Espanya, puguem parlar de pau, sense estar amenaçat pel terrorisme autòcton", ha exposat. El ministre en funcions ha afegit que ETA "durant 40 anys va regar de sang, patiment i dolor tota Espanya, especialment també Catalunya, però afortunadament avui en dia està aniquilat".

Fernández Díaz ha fet una crida a la unitat d'acció política en homenatge a les víctimes. "La justícia amb el patiment dels assassinats ens interpel·la i ens exigeix el seu record, i així ho seguirem fent des de les institucions", ha assegurat.

Capgirem Vic no ha assistit a l'acte oficial d´homenatge a les víctimes perquè considera que és un "acte manipulat i falsejat per l'Estat i la ultradreta", que ha estat instrumentalitzant les famílies amb fins polítics i partidistes poc ètics.

El president de l'Acvot, José Vargas, ha recordat que aquest diumenge és un dia "trist" que fa 25 anys ETA va tornar a tenyir de vermell amb un atac terrorista brutal. El president s'ha mostrat dolgut amb la visita d'Arnaldo Otegi al Parlament i ha demanat unitat d'acció a les forces polítiques democràtiques per estar al costat de les víctimes.

Del terror a la cultura

L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha recordat que el terror d'ETA deixarà pas a la cultura perquè l'espai que havia ocupat la caserna, i que actualment és un aparcament, es convertirà en la nova biblioteca de Vic. L'indret on es construirà la nova biblioteca és un punt de dolor pels vigatans que van veure com l'any 1991 ETA feia esclatar una bomba a la caserna de la Guàrdia Civil. Les bombes quedaran enrere i les substituiran per llibres.

Un cop han acabat els parlaments, han fet l'ofrena floral al lloc de l'atemptat, on hi ha una placa recordant totes les víctimes del terrorisme. En l'atemptat del 29 de maig del 1991 van morir Rosa María Rosas, de 15 anys; Vanessa Ruiz, d'11; Ana Cristina Porras, de 10, i María Pilar Quesada, de 8, quan "jugaven al pati perfectament visible des d'on els terroristes van accionar la seva bomba amb més de 200 quilos d'explosius".

També van perdre la vida Francisco Cipriano Díaz, de 17 anys, que en el moment de l'atemptat estava estudiant. El cotxe bomba també va matar Juan Salas, Maudilia Duque, Juan Chincoa, Ramón Mayo i Nuria Ribó.