Els diputats i membres del Secretariat Nacional de la CUP han sortit de la reunió d'aquest dijous al a tarda amb el president d ela Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, amb la mateixa idea fixa que van entrar. Tal i com ha explicat la diputada Anna Gabriel, els anticapitalistes no veuen motius per retirar la seva esmena a la totalitat als pressupostos del Govern i, per tant, mantenen el veto als comptes. I és que les modificacions que han proposat des del departament d´Economia en el seu document no són suficients i no donen el tomb que els cupaires reclamen. És per això que la CUP segueix reclamant la "retirada" dels pressupostos entrats al Parlament, perquè fins i tot amb els canvis proposats aquest dijous els consideren dins "el marc autonòmic".

En concret, el Govern de Junts pel Sí ha ofert a la CUP "estudiar una eventual modificació de l'estructura impositiva en les principals figures tributàries" una vegada superat el debat de totalitat i recuperar la gestió d'Aigües Ter-Llobregat si el Suprem declara nul·la l'adjudicació d'aquesta companyia.

La proposta també reforça el component social del pressupost amb la finalitat d'atreure a la CUP, i per a això recorda que l'augment de la despesa social de 874 milions d'euros inclòs en els comptes "posa les bases d'una transició nacional" que ha de permetre "la desconnexió amb la legalitat espanyola" i crear una nova normativa "en el marc de la República Catalana".

Augmentar en 20 milions d'euros la dotació de la llei de dependència, ampliar les bonificacions en transport públic per a persones a l'atur, destinar 60 milions d'euros extra en dos anys a les guarderies o bé reobrir els CAP tot l'any sota determinades condicions són altres de les propostes que inclou el document.

La proposta també es fa ressò de la petició de la CUP de desobeir al Tribunal Constitucional al proposar desenvolupar "la part suspesa" de la llei d'emergència en l'àmbit de l'habitatge i pobresa energètica. En aquest sentit, el Govern ofereix a la CUP incloure els impostos sobre dipòsits bancaris i el que afecta les nuclears, tots dos vetats pel TC, a la llei d'acompanyament i destinar els hipotètics ingressos que es poguessin obtenir a fins socials.

Això no obstant, el TC ha deixat clar que el Govern no pot obtenir ingressos per aquesta via, i de fet el Govern català ha tornat a les entitats bancàries l'import que van abonar pels dipòsits bancaris.

També el Govern es compromet a desenvolupar les anomenades estructures d'Estat, com la Hisenda pròpia o l'acció exterior, i dotar-les dels recursos necessaris, a la vegada que adverteix que sense aquesta dotació pressupostària resulta "inviable" organitzar les estructures administratives necessàries per assumir, progressivament, la recaptació i gestió de tots els tributs generats a Catalunya.

El pressupost de la Generalitat que el vicepresident català i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va presentar dies enrere al Parlament ja incloïa 48,5 milions per al desenvolupament de la Hisenda pròpia.

En la introducció de la proposta del Govern, que consta de 6 punts, l'executiu deixa clar que l'actual legislatura, que el Govern s'ha compromès a que duri sol 18 mesos, és "extraordinària" i que ha de permetre culminar el camí cap a la constitució de la República Catalana i finalitzar la legislatura "donant pas a unes eleccions constituents".

Per això, el Govern adverteix que "només sumant" es podrà "culminar" aquest full de ruta. "Aquest exercici de sumar demana diàleg, contrast, generositat recíproca, flexibilitat i voluntat política inequívoca de buscar consensos", postil·la el document del Govern, que recorda que ja inclou "suggeriments i demandes" de la CUP.