Dos habitatges, tres locals i sis finques rústiques. Un total d'11 propietats són les que estan a nom del diputat de la CUP Benet Salellas, que ahir es va veure esquitxat per la pròpia proposta del seu grup parlamentari, la d'ocupar aquelles finques abandonades que no tinguin una finalitat social. Els usuaris van qüestionar ràpidament la decisió del grup a través de les xarxes socials, apel·lant que alguns dels diputats tenen un gran nombre de segones residències, com es dóna en el cas de Salellas.

En declaracions al programa El Món a Rac1, el diputat va atribuir tota l'alarma que s'havia creat a «finalitats polítiques» i va justificar que totes les seves propietats deriven de «l'esforç i el treball de la seva família» referint-se als seus avis i al seu pare, el conegut advocat Tià Salellas. També va demanar que «no es tregui de context la situació i s'eviti donar un valor que no toca a aquest patrimoni». El germà de Benet, Lluc Salellas, va consolidar les declaracions del seu germà per Twitter explicant d'on provenia cada propietat i dient que «rebre una herència és una cosa que no es tria, és la vida».

Tot i així la declaració de Salellas no és una novetat, ja que va sortir a la llum ja fa uns mesos. Tots els diputats estan obligats a dur a terme aquest tràmit i els béns són publicats en obert a la web del Parlament per tots aquells que ho vulguin consultar. En el cas de Salellas hi consten dos habitatges, un d'ells adquirit per contravenda i un per herència. També tres locals, dels quals té la propietat completa de dos i el 25% del tercer, i finalment sis finques rústiques adquirides totes per herència, menys una per donació, entre els anys 2006 i 2008. La propietat d'aquestes va del 25% al 100% en algun dels casos.

L'arrel del debat

La polèmica referent al patrimoni va venir derivada de la resposta de la diputada Eulàlia Reguant en una roda de premsa el dilluns, quan en ser preguntada per si es podien ocupar les segons residències va contestar amb un «depèn». Tot i resultar el més viral, Benet Salellas no va ser l´únic que va quedar afectat per les declaracions. També van rebre crítiques altres diputats anticapitalistes com Albert Bortran, Pilar Castillejos o Joan Garriga.