Una de les recerques més angoixants que recorda Japó ha tingut un imprevist final feliç. Yamato Tanooka, el nen de set anys abandonat com a càstig fa sis dies pels seus pares en ple bosc, ha estat trobat avui amb vida i en bones condicions físiques.

La imatge del petit en llitera durant el seu trasllat a un helicòpter a l'hospital de Hakodate, retransmesa per les televisions nipones, ha alleujat al país asiàtic, que ha viscut una setmana de suspens preguntant-se on es trobava Yamato i en ple debat sobre la desproporció del càstig imposat al nen .

Militars que es trobaven realitzant exercicis a la zona han trobat per pura casualitat al menor, que s'havia refugiat des del passat dissabte en un hangar de l'Exèrcit situat a uns cinc quilòmetres del punt en què va desaparèixer.

Aquestes instal·lacions, que ja van ser registrades dilluns passat, són usades en cas de pluja per les Forces d'Autodefensa japoneses. Els xàfecs d'avui han portat al fet que efectius de l'Exèrcit es protegissin a l'hangar, on han trobat a les 7:50 hora local (22:50 GMT) a l'infant, que es va identificar com Yamato Tanooka.

Durant els sis dies que ha passat completament sol en aquesta zona boscosa poblada per óssos, només va beure aigua i va suportar les baixes temperatures, que van arribar als 5 graus, abrigant entre dos matalassos.

Yamato es va resguardar des de dissabte a la nit a l'ampli i atrotinat hangar de fusta, on no hi havia electricitat ni menjar, tot i que sí una aixeta gràcies al qual va poder beure aigua.

Els militars que l'han trobat, dempeus, segons ha transcendit, han explicat que el nen es trobava "famolenc" i li han donat un parell de "onigiris" (boles d'arròs) que s'ha menjat de bona gana.

"El nen ha fet un gran esforç", ha explicat en declaracions recollides per la cadena NHK el metge que l'ha visitat, Yoshiyuki Sakai, que ha detallat que tan sols presenta signes lleus d'hipotèrmia i deshidratació així com algunes esgarrapades a les cames i mans.

"Es trobava molt calmat tenint en compte que ha passat tot aquest temps sol. No es va espantar en absolut", ha afegit Sakai, que ha explicat que el menor s'ha mostrat "content" en el retrobament amb la família.

El pare del noi, de 44 anys, es va disculpar a les portes de l'hospital en què està ingressat Yamato en una compareixença davant els mitjans: "Vam anar massa lluny amb el nostre càstig, estic profundament penedit. Vaig pensar que ho estava fent pel seu propi bé ", ha explicat mentre feia una pronunciada reverència en senyal de disculpa.

També es va disculpar amb el seu fill, a qui va deixar en una carretera pel seu mal comportament. "Li he dit que sento haver-li causat tant dolor", ha explicat visiblement emocionat l'home.

El cas ha tingut un gran impacte en la societat japonesa, on s'ha obert el debat al voltant de la disciplina i les rígides normes d'educació que s'inculquen als nens.

A les xarxes socials nipones s'intercalaven avui missatges d'alleujament, alegria i crítiques als pares de Yamato, a qui s'ha qualificat com el "futur Rambo" per la seva capacitat de supervivència i fortalesa.

Els japonesos s'han mostrat especialment crítics amb la duresa del càstig imposat al nen i fins i tot plantegen en alguns fòrums la possibilitat que siguin els seus progenitors els que corrin amb les despeses generades per la recerca.

Uns dos-cents efectius entre policies, bombers i militars han participat en les tasques de recerca del menor en aquesta zona de l'illa japonesa de Hokkaido, la més septentrional i despoblada de l'arxipèlag.

Segons el relat dels pares, van obligar al nen a baixar del vehicle en què viatjaven pel seu mal comportament, ja que havia estat llançant pedres a altres cotxes i persones.

Tot i que el petit va córrer darrere del vehicle, els seus familiars van assegurar a les autoritats que el van perdre de vista i que van tornar uns minuts després al lloc, on ja no es trobava.

Els progenitors, que van esperar dues hores des de la desaparició de Yamato fins alertar les autoritats, van denunciar els fets el passat dissabte a la tarda i en un primer moment van mantenir que es va perdre mentre recollien vegetals al bosc. Posteriorment van reconèixer haver-lo abandonat com a mesura correctiva.

La fotografia d'un somrient Yamato posant mentre fa el signe de la victòria, una imatge que ha circulat per les xarxes socials i ha estat difosa per tot el món, segueix en primera plana. Amb set anys ha vençut a la solitud, a la fam i a un càstig que gairebé acaba en tragèdia.