La suma dels vots de la CUP als de tots els partits de l'oposició ha impedit que els Pressupostos de la Generalitat per al 2016 hagin superat la primera fase al Parlament, una situació que ha dut al President, Carles Puigdemont, a anunciar que el proper mes de setembre se sotmetrà a una qüestió de confiança.

En la votació celebrada aquest dimecres a la tarda, JxSí només va comptar amb els 62 vots pel seu grup parlamentari davant dels 72 de totes les altres formacions. Així, les esmenes totals als Pressupostos van tirar endavant ies va materialitzar la fractura entre els cupaires i JxSí. És la primera vegada que el Parlament tomba la tramitació dels comptes del Govern.

Puigdemont va demanar el torn de paraula immediatament després de la votació per dir que el no de la CUP ha obert "un canvi que no estava previst ni esperat". "Vostès han trencat les il·lusions de moltíssima gent que s'ha manifestat els darrers anys", va etzibar el President a la CUP i va recordar que dins les files d'aquest partit "hi ha gent que avui no ho passa bé". Puigdemont també va reafirmar el seu "compromís de dur el país a les portes de la independència".

Seguidament, el cap del Govern va apuntar que "no tinc cap intenció d'allargar el mandat ni de seguir gestionant un pressupost de rampoines prorrogat; el nostre model dóna al President la possibilitat de convocar eleccions anticipades, però no en disposo fins al mes d'agost". Arribats a aquesta data, se sotmetrà a la qüestió de confiança i, depenent del resultat, convocarà o no noves eleccions.

El diputat de la CUP Joan Garriga va assegurar que el seu partit entoma amb "responsabilitat i llums i taquígrafs" la qüestió de confiança per després de l´estiu anunciada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Ens sentim responsables i coresponsables d´aquests fets però no culpables. És des de la coresponsabilitat en els fets i en els compromisos adquirits que li voldríem dir que aquest compromís l´hem tingut, el tenim i el tindrem sempre", va assegurar des de l´hemicicle del Parlament.

Jordi Turull va contestar a la formació anticapitalista i va carregar durament contra ells per haver "incomplert" el pacte d'estabilitat presentant una esmena a la totalitat als comptes públics per a 2016. "No sé si podran aguantar la mirada a la gent que fa quatre anys que es mobilitza i que té un somni i una il·lusió", va etzibar.

Entre els partits de la oposició, el més dur va ser el PPC, de la mà del seu líder, Xavier Garcia Albiol, que ha instat a Carles Puigdemont que no deixi pel setembre la qüestió de confiança i s'hi sotmeti la setmana que ve. Albiol va qualificar de "show mediàtic" presentar una qüestió de confiança a quatre mesos vista.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimades, també va ser molt dura amb Puigdemont i va afirmar que era la "crònica d´una mort anunciada, no calia arribar tan lluny per saber que passaria", tot afegint que la culpa que Catalunya no tingui uns comptes aprovats és, justament, de l´executiu, per haver "confiat en un partit antisistema" com la CUP.

Ja al matí, fonts del Govern consultades per Efe havien indicat que el president català tenia previst comparèixer davant el ple del Parlament per trencar el pacte de govern amb la CUP si el veto es mantenia. I aquesta postura, tal com havia avançat la diputada Anna Gabriel, es va mantenir. per la forma com "s'ha gestat la negociació" per part de JxSí.

Una sessió de matí on JxSí era conscient que no prosperarien els presssupostos

El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va ser l'encarregat de presentar els Pressupostos 2016 durant la sessió del matí. Junqueras va afirmar que "molts dels votants dels grups que avui no permetran la tramitació dels Pressupostos comparteixen les bondats de la proposta". I sabent que no prosperarien, va utilitzar la seva intervenció com una "bona oportunitat" per dirigir-se als ciutadans i constatar les bondats que ell veu en els comptes, com un augment substancial en la despesa social.

De res van servir les apel·lacions del vicepresident del Govern a la CUP perquè permetés que el projecte fora admès a tràmit i s'iniciés una negociació per introduir modificacions via esmenes. Junqueras va alertar el partit de les "gravíssimes" conseqüències socials per als catalans que tindrà no aprovar els comptes.

El portaveu adjunt de Junts pel Sí Roger Torrent va anar més enllà i va denunciar les "falsedats" llançades per la CUP per justificar la seva esmena a la totalitat, després de la qual l'acord d'estabilitat entre les forces independentistes "s'aguanta per un fil".

En la defensa de l'esmena a la totalitat, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant va acusar el Govern d'haver fet uns Pressupostos molt "continuistes", que "claudicaven" davant les exigències del ministre Cristóbal Montoro, però va oferir pactar els comptes corresponents a 2017 i va assegurar que l'acord d'estabilitat amb Junts pel Sí no està trencat sinó que ha "mutat".

Ciutadans i PSC carreguen contra el Govern

Les altres forces polítiques també van defensar el seu no als pressupostos. Antonio Espinosa, de Ciutadans, va assenyalar que "Assistim a un dels últims actes d'una representació teatral que ja dura massa temps". El PSC, per la seva banda, i per boca de la diputada Alícia Romero, va criticar la "irresponsabilitat" del Govern per no sondejar altres grups.

16 reunions amb la CUP sobre els pressupostos

Aquest matí hi va haver una reunió de JxSí per preparar la resposta al veto de la CUP si aquest arribava. Durant la trobada es va constatar la "unitat" dins la formació en defensa de la labor negociadora amb la CUP, es va rebatre l'acusació dels antisistema que no hi va haver negociació i es va recordar que en total es van celebrar 16 reunions formals sobre Pressupostos.

Davant dels seus companys de Junts pel Sí, Puigdemont va subratllar que el veto de la CUP suposa un "punt d'inflexió" en el full de ruta sobiranista però el Govern "no es vendrà": "Estem aquí per arribar a la independència", va assenyalar, segons fonts del grup.

A la reunió hi van assistir tots els membres de l'executiu català, així com els 62 diputats de Junts pel Sí, inclosa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.