L'ONU ha dit avui que la massacre ocorreguda a Orlando, en què van morir 49 persones que es trobaven en una discoteca gai, està directament relacionada amb el fàcil accés a les armes, fins i tot per a persones amb antecedents de malalties mentals o de violència domèstica.

"Els assassins, que en molts casos estan clarament pertorbats, tenen diferents orígens. No hi ha cap raça o religió que domini aquest tipus d'actes, el problema són les armes", ha declarat avui el portaveu de l'Oficina de Drets Humans de Nacions Unides, Rupert Colville.

Amb aquest comentari, el portaveu va rebutjar l'amalgama que des d'alguns sectors polítics als Estats Units s'intenta fer entre terroristes i musulmans.

"És molt difícil trobar una justificació per a la facilitat amb què es poden comprar armes de foc (als EUA) sense considerar els antecedents criminals o de violència domèstica, la relació amb les drogues, el contacte amb grups extremistes o l'existència de problemes mentals ", va dir l'alt comissionat de Drets Humans de l'ONU, Zeid Ra'ad l'Hussein.

"Com és possible que qualsevol pugui obtenir un rifle d'assalt o qualsevol altra arma dissenyada per matar grans quantitats de persones", ha afegit Zeid en un declaració llegida pel seu portaveu.

El responsable de drets humans a l'ONU va criticar durament la propaganda "irresponsable" en favor de les armes i segons la qual aquestes permeten que una societat sigui més segura.

"Totes les proves demostren el contrari", va assegurar Zeid, que va urgir a les autoritats nord-americanes a legislin per fer més difícil la compra i tinença d'armes.

Segons Zeid, matances com la d'Orlando, contra escolars, fidels afroamericans o el recent assassinat de la cantant Crhistina Grimmie es podrien evitar amb un control suficient de les armes.

"La societat, especialment les comunitats més vulnerables i les minories que ja s'enfronten als prejudicis, estan pagant un preu molt alt per l'error de les autoritats de posar-se de costat dels grups de pressió que promouen les armes, en comptes de prendre mesures per protegir els seus conciutadans ", ha emfatitzat.

En una compareixença davant la premsa, el portaveu de Zeid va esmentar els casos de Mèxic i de països de l'Amèrica Central com altres llocs on les lleis permeten que els civils posseeixin armes.

"La possessió d'armes, qualsevol sigui la raó i fins i tot per a la defensa personal, és un problema per a les societats en el seu conjunt", ha sostingut.