El president dels Estats Units, Barack Obama, va assegurar ahir que no hi ha proves clares per afirmar que la matança ocorreguda ahir, diumenge, a Orlando, a Florida, estigués "dirigida" per extremistes ni que formés part d'un pla terrorista de més escala.

Obama va fer la seva declaració després de reunir-se amb el seu equip de seguretat nacional a la Casa Blanca per conèixer els últims avenços en la investigació de la matança, en què van morir 50 persones, entre elles l'autor dels fets. Obama va assegurar que les investigacions, en què es considera l'atac com "un acte de terrorisme", encara no han determinat quins van ser els mòbils del presumpte autor de la matança, però va dir que, segons les dades recollides, es tracta d'un cas de "terrorisme domèstic".

"El tirador estava inspirat per informació molt extremista a través d'Internet", va assegurar el governant, que va comparar la situació amb el que va passar a la localitat de San Bernardino, a Califòrnia, a final de l'any passat, quan una parella també influenciada per l'integrisme islàmic va posar fi a la vida de 14 persones i en va ferir 22.

El presumpte autor dels fets, Omar Seddique Mateen, nascut a Nova York fa 29 anys i mort diumenge per trets de la policia, va jurar lleialtat al grup terrorista Estat Islàmic (EI) en les converses telefòniques amb els negociadors policials durant les tres hores que romandre al club nocturn amb una trentena d'ostatges, segons va informar ahir la policia. "Encara que lluitem contra l'(EI) i altres organitzacions extremistes a l'estranger, i interrompem complots (terroristes), un dels reptes més importatns que tindrem és aquesta propaganda que arriba a individus que acaben motivats per entrar en acció", va considerar.

En aquest sentit, Obama va mostrar la seva preocupació pel problema afegit que aquestes persones radicalitzades tinguin "un accés fàcil" a "armes molt poderoses", com les emprades per l'autor de la matança. "Pensem que és terrorisme i ignorem el problema que tenim amb les armes. Hem d'anar després de les organitzacions terroristes i extremistes, però també hem de assegurar-nos que a aquesta gent no li resulta fàcil obtenir aquest tipus d'armes", va afirmar. El governant va indicar en aquest sentit que Mateen, de 29 anys, va obtenir les armes de manera legal, ja que no tenia cap tipus d'historial delictiu.

"Com de fàcil sigui o no obtenir aquest tipus d'armes, marcarà la diferència en aquest tipus de casos. No importa la motivació", va reiterar Obama.