Sis dels quinze membres del Secretariat Nacional de la CUP -Ester Rocabayera, Guim Pros, Joel Jové, Omar Diatta, Roger Castellanos i Tomàs Sayes- han presentat aquest divendres la seva dimissió "irrevocable" per discrepàncies amb els posicionaments de la formació anticapitalista en els darrers mesos que, diuen, "s'han anat prenent ens allunyen de l'estratègia independentista que havíem assumit programàticament". Tomàs Sayes és veí de la Pobla de Lillet. L'any 2009 va tenir resspò mediàtic per fer una vaga de fam en una protesta d'estudiants com a membre del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans.

Els sis membres del Secretariat Nacional que dimiteixen citen, en una carta a la qual ha tingut accés l'ACN, les "actituds sectàries i maquiavèl·liques" a l'hora de decidir sobre el suport a la investidura d'Artur Mas després de les eleccions del 27 de setembre i la recent esmena a la totalitat dels pressupostos. El portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Xevi Generó, va assegurar dimecres que ja s´està treballant per renovar els membres de l´organisme i que aquest dilluns s´obrirà formalment el procés per escollir els nous membres.

Els signants de la carta de la dimissió han explicat que el "principal paper de la CUP, encara que no l'únic, és el de ser garantia i accelerador del procés independentista" i que l'estratègia dels darrers mesos han allunyat la formació d'aquest objectiu. "Amb això, no volem que se'ns malinterpreti, no som partidaris d'Artur Mas, ni de qualsevol proposta de pressupostos", matisen en la carta conjunta, en què també asseguren que no volen "restar culpa al paper jugat per Junts pel Sí". "Som autocrítics amb el paper que ha jugat la CUP en tant que agent polític i les seves mancances de funcionament", han afegit.

Segons afirmen, al principi d'aquesta legislatura s'ha produït una "deriva estètica de bona part de política realitzada per la CUP" que ha provocat, diuen, "perilloses vacil·lacions estratègiques des del començament d'aquesta legislatura".

Pels sis membres del Secretariat Nacional, les conseqüències d'aquestes decisions s'han traduït en "degoteig important de baixes" de militants en els darrers temps, que assenyalen, "no ens podem permetre".

Els signants de la carta dimissió també apel·len a un "canvi real" del funcionament de l'organització i ha criticat que en aquesta darrera setmana "una part del SN ha emprat l'oficialitat de la CUP per difondre el seu relat", que han dit, no és "consensuat i que no compartim". També, fan una crida a la "unitat de la militància al voltant d'un projecte netament democràtic" i emplacen a "emprendre urgentment un canvi de rumb que ens permeti avançar de forma decidida en la construcció de la unitat popular als Països Catalans i en la consecució de la República Catalana Independent".

Els sis membres dimissionaris del Secretariat Nacional haguessin deixat el càrrec igualment en el marc del procés de renovació dels membres de l'organisme que s'inicia aquest dilluns. En la carta, subratllen que prenen aquesta decisió "per coherència amb l'ètica i els valors que han caracteritzat el projecte de la CUP des de la seva creació" i perquè "no podem continuar sent partícips ni legitimant el màxim òrgan executiu de la candidatura". En un altre punt del text, els sis membres del SN afirmen que rebutgen una dimissió conjunta de tot el Secretariat Nacional "per entendre-la com una imatge errònia i cínica de la situació real de l'organització".

Aquest dimecres, el membre del secretariat nacional Xevi Generó va explicar que la CUP ja treballava per "renovar i enfortir" la direcció de la formació en un procés que s'iniciarà aquest dilluns amb l'objectiu, també, de fer front a una nova etapa política a partir de la tardor. Generó va explicar que aquest procés de renovació era "necessari" i que havia d'acabar abans de la qüestió de confiança al president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

A més, va argumentar que era un bon moment per renovar els membres del secretariat tenint en compte que l'Assemblea d'Esparreguera va establir unes noves regles d'elecció. D'altra banda, Poble Lliure -organització integrada a la CUP- havia demanat una renovació "urgent" del secretariat i mesures per millorar la democràcia interna.