Una dona ha avortat a Galícia després de detectar-se en el fetus malformacions cerebrals a causa del zika, en el que suposa el primer cas d'infecció congènita registrat a la comunitat gallega, i el tercer a Espanya. Segons informa la Conselleria de Sanitat, la dona va obtenir l'aprovació d'un comitè d'ètica per sotmetre's a una interrupció voluntària de l'embaràs.

El citat departament de la Xunta indica en un comunicat que el problema es va detectar a finals d'abril. Es tracta d'un cas "importat", ja que la infectada és una persona amb residència en un país de Llatinoamèrica.

La Xunta no dóna més detalls sobre el pacient però indica que va contreure la infecció "en un àrea amb transmissió activa del virus" en la qual "va patir, en la vuitena setmana de gestació, un exantema compatible amb Zika, però no es va fer cap estudi microbiològic" fins a estar a Galícia.

Precisa que una ecografia practicada en la dotzena setmana de gestació no va trobar problemes, però en la setmana dinou en una altra prova similar va detectar "anomalies importants del sistema nerviós central compatibles amb Zika", que va ser confirmat en una posterior anàlisi en trobar-se material genètic del virus en el líquid amniòtic.

"Amb l'aprovació del comitè d'ètica, es va dur a terme una interrupció de l'embaràs en la setmana 21", indica la Consellería de Sanitat i apunta que "la necropsia del fetus va corroborar la importància de les lesions i va trobar restes del virus en el cordó umbilical i en el cervell". El citat departament del Govern autònom gallec apunta que en el butlletí epidemiològic d'aquest divendres preveu publicar una referència a aquest assumpte i una descripció clínica més detallada.

El nombre de casos diagnosticats a Espanya del virus del Zika ha augmentat a 145, tots ells importats, dels quals 20 corresponen a dones embarassades, en les quals la infecció és especialment perillosa perquè poden transmetre al fetus el virus, que causa microcefàlia i altres dolències neurològiques.

Del total de diagnosticats, 53 dels pacients es troben a Catalunya, 34 a Madrid, 13 a Aragó, 10 a Castella i Lleó, 6 a la Comunitat Valenciana, 6 a Galícia, 4 a Andalusia, 4 a Canàries, 3 a Navarra, 3 a Illes Balears, 3 a La Rioja, 2 a Astúries, 2 a Múrcia, 1 al País Basc i un altre a Castella-la Manxa, segons el Ministeri de Sanitat.

Fins ara, a Espanya s'havien produït dos casos , el primer d'ells a Catalunya, de dones embarassades els fetus de les quals presenten malformacions neurològiques compatibles amb el zika.