Dels quinze membres que formen el secretariat nacional de la CUP gairebé la meitat, sis, van presentar la dimissió en desacord amb l'estratègia "inoperant" seguida fins ara pel partit en el procés sobiranista. Inoperància provocada, assenyalen els dimissionaris, per "actituds sectàries i maquiavèl·liques" de la cúpula que, a judici seu, no han fet res més que allunyar el partit de "l'estratègia independentista". Ester Rocabayera, Guim Pros, Joel Jové, Omar Diatta, Roger Castellanos i Tomàs Sayes són els que pleguen. Tots ells simpatitzen amb el corrent Poble Lliure.

La formació va expressar la posició oficial davant les dimissions a través d'un comunicat, en el qual "lamenta" la decisió i expressa el compromís de "seguir treballant per una renovació efectiva" del secretariat nacional. L'anunci dels sis membres dimissionaris arriba tot just tres dies abans de l'assemblea cupaire convocada per dilluns vinent per iniciar el procés de renovació, precisament, de la direcció.

Per carta

Els ja exdirigents van comunicar la seva decisió a través d'una carta, titulada "Recuperem el fil de la història: recuperem credibilitat i coherència", en la qual afirmen que han pres la decisió, "difícil però necessària", vista "la tensa situació" que viu la CUP. Expliquen que la dimissió en grup té per objectiu obrir una reflexió per fer que la formació anticapitalista "torni a ser un projecte netament democràtic, transparent i assembleari". I, en un moment de "rellevància històrica", apunten, la CUP no es pot permetre "cap pas en fals", ans al contrari: "hem de ser curosos i caminar ferms però amb cautela i saber que les conseqüències dels nostres errors poden afectar directament l'emancipació social i nacional". En aquesta línia, els sis exdirigents recorden que la CUP havia de ser "garantia i accelerador del procés independentista", però el veto a la investidura d'Artur Mas i, més tard, als Pressupostos de la Generalitat, "ens allunyen de l'estratègia independentista", afirmen.

La CUP va rebutjar "entrar a valorar les acusacions formulades pels dimissionaris", si bé la direcció recorda que els processos de debat s'han dut a terme "amb totes les garanties democràtiques possibles".

En aquest context, Poble Lliure, organització integrada a la CUP i a la qual els sis membres dimissionaris estan vinculats, es va desmarcar de la decisió i va assegurar que darrere la renúncia en bloc no s'amaga "una operació" d'aquest corrent. Fa uns dies, dimecres passat, Poble Lliure va emetre un comunicat en què demanava una renovació "urgent" del secretariat, així com mesures per millorar la democràcia interna, com ara que els diputats de la CUP expressin "de manera proporcional" el vot dels militants.

"Capacitat fagocitària"

Les reaccions de la resta de partits no es van fer esperar. Gabriel Rufián, cap de llista d'ERC a les eleccions generals, va recordar a la CUP -i també a CDC- que el procés té "l'enorme capacitat fagocitària cap a qui no és clar". I va afegir que "ERC no es ficarà a casa de ningú, la gent de la CUP és, ha estat i serà imprescindible".

De la seva banda, el cap de llista convergent, Francesc Homs, primer estenia la mà a la formació anticapitalista i, a continuació, assenyalava que la "fermesa" del seu partit contra la CUP pel veto dels pressupostos "dóna resultats".