La decisió dels britànics d'abandonar la Unió Europea, el temut "brexit" ha disparat la prima de risc de tots els països considerats perifèrics de la zona de l'euro, i l'espanyola en concret ha escalat de cop 57 punts bàsics respecte al tancament d'aquest dijous, fins als 194.

Segons les dades del mercat recollits per Efe, el rendiment del bo espanyol a deu anys ha començat el dia en l'1,773 %, després de tancar anit en l'1,466 %, mentre que l'interès del bo alemany - el diferencial del qual amb l'espanyol marca el risc país- ha caigut fins al -0,150 % des del 0,093 % previ.

El "bund" alemany es considera valor refugi en moments de dubte o d'incertesa, com els actuals, després que finalment guanyés l'opció que Regne Unit abandoni la UE en el referèndum d'ahir.

Els mercats respiraven alleujats anit després que els últims sondejos apuntessin a una victòria del "remain" o permanència, un somni del que avui despertaven tots ells de cop.

La por afectava a la resta dels països "perifèrics", encapçalats per Grècia, el més volàtil, el risc del qual país s'ha disparat en 186 punts bàsics i s'ha instal·lat en els 955.

Aquest dijous es coneixia, a més, que el Banc Central Europeu (BCE) va reduir a petició del Banc de Grècia, en 7.000 milions d'euros, el sostre de crèdits que poden sol·licitar els bancs hel·lens a través del mecanisme de provisió de liquiditat (ELA).

També pujava amb força el risc país de Portugal, fins als 369 punts, després de tancar ahir en 300 punts, mentre l'italià escalava fins als 191, cada vegada més prop de l'espanyol (194), després d'acabar ahir el dia en 131 punts.

Les assegurances d'impagament del deute espanyol ("credit default swaps" o CDS), quantitat que cal pagar per garantir una inversió de 10 milions de dòlars, es mantenien a primera hora en 153.000 dòlars, per sota dels 199.000 dòlars dels italians.