Més de tres milions de britànics han recolzat amb les seves signatures una petició al Parlament perquè el Regne Unit celebri un segon referèndum sobre la permanència a la UE, que polítics i experts assenyalen improbable que s'arribi a celebrar.

La petició ciutadana davant la Cambra dels comuns per anul·lar la consulta del 23 de juny i celebrar una altra reuneix ja 3.076.028 rúbriques, i es van sumant més, la qual cosa obliga als diputats a debatre-la. El text, impulsat pel britànic William Oliver Healey, demana als parlamentaris la "implementació d'una norma per la qual si el vot per sortir o quedar-se (en la UE) està per sota del 60%, amb una participació inferior al 75%, hauria de convocar-se un altre referèndum".

El 51,9% dels votants van escollir el passat 23 de juny trencar els llaços amb Brussel·les, enfront del 48,1% que preferia mantenir-se dins la UE, en una consulta en la qual es va aconseguir el 72,1% de participació.

Malgrat el suport a la petició per repetir el plebiscit, el catedràtic de Política i expert en enquestes John Curtice, conegut en el Regne Unit per les seves encertades prediccions electorals, ha assenyalat que "no significa res". Curtice apunta que els milions de persones que signen aquesta petició estan molt per sota dels 17,4 milions que van recolzar el "brexit" -comparat amb 16,1 milions favorables a la permanència- i ha assenyalat que la única cosa que s'aconseguirà és que la petició sigui debatuda al Parlament, com a marca la normativa. "Llavors, simplement alguns diputats diran: 'És una veritable llàstima', i uns altres exclamaran 'Al·leluia!', i així acabarà tot", va resumir l'acadèmic.

El diputat laborista David Lammy ha proposat "aturar la bogeria del 'brexit" i que el Parlament, que "és sobirà", reverteixi el resultat de la consulta, que, assegura, era només consultiva". No obstant això, la resta dels polítics, inclòs el líder del Partit Laborista, Jeremy Corbyn, que va defensar la permanència, han dit que la decisió del poble és definitiva i el país té ara que reaccionar per resoldre el seu futur.

El vot favorable a la sortida de la UE del passat dijous va causar una primera reacció de caiguda dels mercats borsaris i de la lliura i ha sumit en la crisi als dos principals partits, conservador, al Govern, i laborista.

A més, poques hores després que es conegués el resultat, el primer ministre, David Cameron, va anunciar el divendres la seva dimissió, encara que va dir que es mantindrà al capdavant del Govern fins que es triï al seu successor al congrés anual del Partit Conservador, el proper octubre.