Dos bombers del Parc de Palafrugell es troben ingressats a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Josep Trueta per un possible cas de botulisme, segons ha informat el Departament de Salut. L'Agència de Salut Pública de Catalunya ja investiga el cas, que se centra en un dinar casolà que van compartir els dos afectats dilluns passat, junt amb set companys mes, mentre estaven de guàrdia. Tot i així, només dos van desenvolupar els símptomes, que es van iniciar el dilluns a la nit. Dimarts van acudir d´urgències a l´Hospital de Palamós, d´on van ser derivats a l´Hospital Josep Trueta. Tot seguit, van ser traslladats a l'UCI en estat greu i pronòstic reservat.

La botulínica, un dels tòxics naturals més potents

El botulisme està causat per la ingestió de de toxina botulínica (NTBo) - un dels tòxics naturals més potents - preformada a l´aliment i tradicionalment s'ha associat al consum de conserves casolanes, carns curades o fermentades, el peix amb tractaments lleus de conservació - fumat en fred, productes envasats al buit -semiconserves vegetals i olis aromatitzats amb herbes i altres condiments. De moment, tècnics de l´Agència estan investigant quin aliment podria ser el causant de la intoxicació.

Amb tot, el botulisme és el tipus més greu d'intoxicació alimentària i amb freqüència és mortal. L'encarregat de general la toxina botulínica és el bacteri anaeròbic Clostridium botulinum. Aquest bacteri viu normalment a terra o a l'aigua, però les seves endòspores poden contaminar aliments crus abans de la seva recol·lecció o de ser sacrificats. Si queden endòspores viables després de ser cuinats els aliments, poden reproduir-se i, amb una petita quantitat de la toxina, és suficient per generar una intoxicació greu.

Tractats a la UCI amb superum antibotulínic

Un cop a la UCI, van ser tractats amb sèrum antibotulínic per especialistes de la Unitat de Cures Intensives amb el suport de la Unitat de Toxicologia que es va posar en marxa el mes de gener passat. Com a mesura preventiva, s´han centralitzat al Trueta més dosis de sèrum antibotulínic, gràcies a la Xarxa d´Antídots de Catalunya. Amb tot, fins al moment, no s´ha declarat cap més cas.

Tot apunta que es tracta d'un cas d'intoxicació alimentària per botulisme, a l'espera de la confirmació oficial de les mostres que s'analitzen a l'Institut Carlos III de Madrid. Les intoxicacions per botulisme són poc freqüents però de conseqüències greus.

El darrer brot declarat a Catalunya va ser l´any 2011, quan es van intoxicar els 5 membres d´una mateixa família a Barcelona.