La fins ara número 2 de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) Maite Masià, exdirectora de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) i que figura en les converses intervingudes a la trama de les ITV, ha assumit avui la direcció de l'entitat en funcions, en substitució de Daniel de Alfonso.

Segons han informat a Efe fonts de l'Oficina Antifrau, Masià, que va ser nomenada directora adjunta d'Antifrau pel propi De Alfonso el 2014, ha pres les regnes de l'Oficina de forma automàtica després de la destitució del seu predecessor, tal com preveu la llei que la regula.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha notificat ja la revocació -aprovada amb els vots de tots els grups excepte el PP- a Daniel de Alfonso, que, sabent que el ple discutia avui la seva destitució, ha anat amb normalitat al seu despatx a l'Oficina Antifrau de Catalunya.

Consultat per Efe, De Alfonso ha declinat avui valorar la seva destitució pel Parlament i ha assegurat que s'està centrant a preparar la seva estratègia legal per revocar la decisió de la cambra de cessar-lo, ja que està convençut que no ha incorregut en cap dels supòsits de negligència pels quals la llei preveu pugui ser apartat.

Tal com estableix la regulació d'Antifrau, una vegada el Parlament ha apartat De Alfonso de la Oficina, la direcció de la mateixa queda assumida de forma automàtica per la directora adjunta de la institució, un càrrec que va crear el propi magistrat destituït per evitar que es repetís el buit de poder que va existir amb la mort sobtada del seu predecessor, David Martínez Madero.

A partir d'ara, el president de la Generalitat haurà de proposar un nou candidat, que serà avaluat per la Comissió d'Assumptes Institucionals i, posteriorment, la seva elecció se sotmetrà a votació al Parlament, per a la qual cosa requerirà el suport de tres cinquenes parts dels diputats en primera votació o majoria absoluta en la segona.

El nomenament de Maite Macià com a directora adjunta, proposada pel propi De Alfonso, va ser criticat el 2014 per alguns grups de l'oposició, que la veien com una figura vinculada a Convergència, partit que la va designar directora de l'Institut Català de l'Energia entre els anys 2011 i 2014.

Precisament, per aquest càrrec de responsable d'Energia Masià figura com a interlocutora d'un dels principals imputats en la presumpta trama corrupta de les ITV -en què l'exnúmero dos de CDC Oriol Pujol afronta una petició fiscal de 5 anys i dos mesos de presó-, en les converses que van ser intervingudes per ordre judicial.

En aquestes converses, l'empresari imputat Sergi Alsina, amic íntim d'Oriol Pujol, es dirigeix a Masià per preguntar-li sobre la concessió d'una subvenció vinculada al pla d'eficiència energètica en el qual la suposada trama corrupta de les ITV pretenia estendre els seus negocis.

Nascuda a Amposta (Montsià) el 1969, Masià és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona i, des de la creació d'Antifrau el 2009 fins que va ser nomenada directora de l'ICAEN, va exercir com a responsable de l'àrea d'Universitats, Empreses Públiques, Fundacions i Consorcis de l'Oficina.

Maite Masià va iniciar la seva trajectòria professional als anys 90, durant l'època de Jordi Pujol al capdavant de la Generalitat, al Departament de Benestar i Família, en què va treballar com a especialista en assumptes patrimonials i coordinadora de l'Institut Català del Voluntariat (INCAVOL).

Segons la regulació d'Antifrau, la directora adjunta té entre les seves funcions la de substituir el director en cas d'absència o incapacitat temporal i assumir interinament el seu càrrec en cas de cessament, excepte quan extingeix el mandat en expirar el termini.

De fet, la pròpia Masià quedarà automàticament apartada del càrrec una vegada el Parlament designi el nou director de l'Oficina Antifrau.

Una vegada elegit pel Parlament i nomenat per la presidenta de la cambra, el nou director d'Antifrau prendrà possessió del seu càrrec en el termini d'un mes.

El reglament de l'Oficina Antifrau estableix que el mandat del seu director és de nou anys, no renovables, i precisa que durant aquest no podrà rebre instruccions de cap autoritat, perquè està obligat a actuar "amb submissió, en tots els casos, a la llei i al dret".