El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha emplaçat els partits independentistes, Junts pel Sí i la CUP, a buscar "grans consensos" i a fer una proposta a la ciutadania "en ferm". "Que generi il·lusió, marquem-nos un full de ruta, fem les modificacions que facin falta però anem tots a l'una", ha asseverat Cuixart en una entrevista aquest diumenge a Catalunya Ràdio. De fet, els ha convidat a defugir "el regat curt" de l'escena pública i mediàtica per arribar a acords. Sobretot de cara a la "situació greu" que s'obre amb la qüestió de confiança al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després de l'estiu.

Cuixart, que ha parlat de "desacord fort" i no de "trencament" entre les formacions independentistes després de tombar els pressupostos, ha emplaçat els parts a seguir parlant i negociar perquè la independència ha de servir com a "solució" de la precarietat del país i per tirar endavant projectes nacionals.

En aquest sentit, Cuixart ha reclamat fer "política en majúscules" sense que això vagi en detriment de "falcar" el procés des del carrer. "I ser exigents en la praxi diària". De fet, ha emplaçat entitats sobiranistes i partits polítics a assumir el paper que "pertoca" a cadascú de manera que no es "negligeixi" de les seves funcions.

Cuixart, que ha admès que hi ha actituds "matisables" a totes bandes, considera que tothom actua "a fi de bé". En qualsevol cas, ha insistit que els partits sobiranistes haurien de retirar-se de la "palestra" pública per intentar "generar consensos" en clau sobiranista. L'objectiu, "fer una proposta en ferm, en concret" a la ciutadania. "Que generi il·lusió, marquem-nos un full de ruta, fem les modificacions que faci falta però anem tots a l'una", ha clamat Cuixart en una entrevista a Catalunya Ràdio.

El president d'Òmnium Cultural ha evitat valorar la proposta de cimera de la CUP per encarar el RUI i de fet, ha reiterat que cal "sortir del regat curt" de l'escena pública i mediàtica. I sobretot, amb la mirada posada en la "situació greu" que perfila la qüestió de confiança, després de l'estiu, al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Serem molt exigents perquè s'arribi a un acord, fora bo que seguin, parlin, negociïn i reformulin perquè segueixin donant imatge d'unitat, com al carrer ".

El dirigent de l'entitat sobiranista, que s'ha mostrat partidari que la gent voti, no ha renunciat a la presència dels 'comuns' i del retorn del PSC al referèndum. "Ningú diu que s'ha d'excloure cap partit o sensibilitat política". De fet, veus els 'comuns' claus per a la independència.

Penalització a les urnes

D'altra banda, Cuixart també ha admès que esperaven que la penalització al PP seria "molt gran" a les urnes del 26-J després de la conversa entre Jorge Fernández Díaz i l'exdirector de l'OAC, Daniel De Alfonso. Per això llegeixen amb "molta sorpresa i certa tristor" l'increment de vots al PP. Aquestes forces polítiques "són legítimes però tenen tics antidemocràtics que ens espanten i ens preocupen molt", ha sentenciat. En aquest sentit, creu que si Mariano Rajoy repeteix com a president al govern espanyol és perquè "molts electors han renunciar a demanar més democràcia a l'Estat".