La Guàrdia ha detingut onze persones en l'operació que la Guàrdia Civil ha iniciat aquest dimarts al matí contra la consultora Efial i que també preveu una quarantena d'escorcolls, entre ells, diversos ajuntaments catalans, com les dependències del consistori de Tortosa, de l'Ametlla de Mar, d'Ascó i de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Entre els arrestats hi ha l'exalcalde de l'Ametlla de Mar, el convergent Andreu Martí i l'exbatlle d'Anglès Josep M. Bassols.

Diversos ajuntaments catalans es troben en el punt de mira de la Guàrdia Civil, segons han informat fonts del cos, que han anunciat l' operació anticorrupció, batejada com a Operació Termyca. Entre els investigats, segons les primeres informacions, hi hauria els de la Seu d'Urgell i Masquefa, a banda d'una cinquantena de consistoris més com els de Barcelona i Girona, en aquest últim cas, per a la investigació d'uns contractes de l'època en què el President Carles Puigdemont n'era l'alcalde i que van sumar un total de 112.000 euros.

En aquest sentit, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha manifestat en declaracions al programa 'El matí' de Catalunya Ràdio la seva tranquil·litat i ha assegurat que "hem demanat informes, tot és correcte i estem a la disposició de qui calgui per explicar-ho".

A banda, segons informen alguns mitjans digitials, la Guàrdia Civil ha entrat aquest mateix dimarts al matí a escorcollar els ajuntaments de Tortosa, Escó, Vandellós i l'Ametlla de Mar, tots dins el marc de l'Operació Termyca.

Per al llarg del dia d'avui, la Guàrdia Civil preveu detenir més d'una desena de persones i practicar uns 40 escorcolls simultanis arreu de Catalunya en una operació contra suposats delictes contra l'administració pública relacionats amb l'activitat de la consultora Efial. Els agents de l'institut armat es personaran al llarg d'aquest dimarts al matí per reclamar informació sobre els contractes que els municipis tenien subscrits contractes d'assessoria amb l'empresa Efial o per als quals la firma s'encarregava de gestionar societats municipals, principalment en matèria urbanística i administrativa.

L'anomenat cas Efial va sortir a la llum pública arran l'escàndol a l'Ajuntament de Torredembarra i la detenció del seu exalcalde, Daniel Massagué, que hauria contractat els serveis d'aquesta consultora per 18.000 euros mensuals amb l'objectiu d'eludir els controls jurídics interns dels funcionaris municipals.

Segons ha comunicat oficialment el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, els registres de l'Operació Termyca els ha ordenar el jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell com una peça separada de la causa del cas 3%, sol·licitada per la Fiscalia. En aquest cas, a més, el TSJC també puntualitzat que els casos que s'estan ivestigant es corresponen a delictes contra administració pública, organització criminal i blanqueig de capitals.

Escorcolls arreu de l'estat

A banda dels registres fets a Catalunya, la Guàrdia Civil estan duent a terme des de primera hora del matí investigacions a altres punts de l'estat espanyol entre els quals hi ha les províncies de Castelló, Palma, Huelva, Granada, Madrid i Guadalajara.

En total es produiran 48 registres que s'estan duent a terme (44 a Espanya i 4 a Andorra) en muncipis com Trillo (Guadalajara), Alcalá d'Henares, Torrejón, Pinto o Miraflores de la Sierra, tots ells a Madrid; a banda de les localitats catalanes ja esmentades.