Estat Islàmic ha reivindicat l'atac de dijous a Niça durant la celebració del 14 de juliol. Segons publiquen diversos mitjans, l'agència Amaq, afí al grup jihadista, ha assegurat aquest dissabte que l'autor de la massacre és un "soldat" de l'organització.

El francès d'origen tunisià Mohamed Lahouaiej Bouhlel va envestir amb un camió la multitud que mirava els focs artificials a la ciutat. La massacre en aquesta ciutat de la Costa Blava francesa s'ha saldat amb la mort de 84 persones, una desena dels quals menors, i amb 200 ferits.

La matança terrorista que aquest dijous va causar la mort d'almenys 84 persones a Niça és el major atemptat a Europa en el que va d'any i el balanç pot empitjorar, ja que 52 dels ferits estan en estat crític, lluitant "entre la vida i la mort ", segons les autoritats franceses. Entre els morts hi ha 10 nens i adolescents i, en total, els serveis d'emergències van haver d'atendre 202 persones en els diferents centres.

Un dels hospitals ha estat visitat aquest divendres pel president, François Hollande, després d'haver-se reunit a París en un consell de ministres sobre seguretat en què s'ha decidit elevar el nivell d'alerta del departament de Niça.

Eren poc després de les 11 de la nit i milers de persones abandonaven el passeig marítim de Niça després d'haver assistit al clàssic llançament de focs artificials. Aleshores, un camió conduït per Mohamed Lahouaiej Bouhlel, un home de 31 anys i amb doble nacionalitat -tunisiana i francesa- va dirigir-se cap a la multitud i va atropellar tothom amb qui es va crear. A més, fonts policials asseguren que disparava des de la cabina del camió.

Entre les víctimes hi ha persones de diferents nacionalitats: EUA, Canadà, Suïssa, Ucraïna, Rússia, Marroc i Tunísia.

Va ser la policia qui va abatre el presumpte terrorista. De fet, en les imatges difoses, el camió blanc utilitzat va rebre una vintena de trets al vidre davanter en l'intent dels agents per frenar-lo.

La Fiscalia Antiterrorista ha assumit la investigació del cas. El mateix president del país, François Hollande, va dir ahir a la nit en un missatge a la nació que "no es pot negar el caràcter terrorista" de l'acte, i va afegir que "tot França està sota l'amenaça del terrorisme islamista". El president francès també va anunciar que es mantindrà a alt nivell l'operació Sentinelle, que permet mobilitzar 10.000 militars, i que ha decidit "cridar la reserva operacional" per reforçar els gendarmes i la policia, especialment en el control de fronteres.

Tot i que en principi es va parlar d'una suposada presa d'ostatges i de la presència de còmplices de l'autor armats pels carrers de Niça, el portaveu del ministeri de l'Interior, Pierre-Henri Brandet, ha desmentit tots dos extrems.

Hollande va dirigir una reunió de la cèl·lula ministerial de crisi abans de reunir-se al Palau de l'Elisi amb el seu primer ministre, Manuel Valls. El president va anunciar que la seva primera decisió ha estat prolongar tres mesos l'estat d'emergència, que expirava en principi el 26 de juliol després del final del Tour de França i que no tenia la intenció de renovar.

Mentrestant, a la xarxa els usuaris van començar a mostrar a l'instant la solidaritat amb els afectats per l'atac, i una etiqueta a les xarxes socials "#PortesOuvertesNice" va començar a circular per oferir allotjament a totes aquelles persones amb problemes per tornar a casa, ja que les forces de seguretat van demanar a tots els veïns no sortir al carrer.

D'altra banda, el ministeri d'Exteriors espanyol ha posat en marxa una cèl·lula d'ajuda a les víctimes de l'atac de Niça amb un número de telèfon (+33 (0) 143175646).