La Guàrdia Civil ha detingut el secretari i l´interventor de l´Ajuntament de Lloret de Mar en l´operació ´Tro´, iniciada aquest dimecres a primera hora que investiga les presumptes adjudicacions fraudulentes de contractes dels serveis de neteja a raó de 10 milions d´euros anuals durant deu anys a l´empresa GBI Serveis i per l´adjudicació per la construcció del centre de tractament de residus, que es va posar en marxa amb un any de retard el 2014 i va tenir un cost de 44 milions d´euros. Els detinguts ja ocupaven aquest càrrec el 2010, el darrer any de l´alcalde Xavier Crespo. De fet, segons fonts de la investigació, aquesta investigació arrenca arran del ´cas Clotilde´. A banda, s´han ordenat quatre registres, entre els quals el domicili del propietari de GBI, Gustavo Buesa, i l´embargament de comptes i béns immobles.

En concret, l´operació, ordenada per la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i coordinada pel Jutjat número 2 de Blanes, investiga els presumptes delictes de prevaricació, suborn, malversació de fons públics, frau, negociacions i activitats prohibides als funcionaris públics, a banda dels abusos en l´exercici de les seves influències, i tràfic d´influències, segons ha informat la Fiscalia Anticorrupció.

L´escorcoll en el marc de l´operació denominada ´Tro´ ha començat a primera hora d´aquest dimecres, al voltant de les vuit del matí, quan els agents s´han presentat a l´edifici consistorial i ja no han permès als treballadors accedir al seu lloc de feina. La Guàrdia Civil busca informació sobre el macrocontracte a l´empresa de neteja GBI Serveis, que inclou la recollida d´escombraries, abocadors i la gestió de les deixalles, a més del manteniment de parcs i neteja de platges. El contracte es va adjudicar el 2010, coincidint amb l´últim any de mandat de l´exalcalde Xavier Crespo. Aleshores, ja va ser polèmic pel seu alt cost.

D´altra banda, el cos armat també investiga l´adjudicació a GBI Serveis, per part de l´Ajuntament, per fer el centre de tractament de residus per valor de 44 MEUR i que va pagar l´Agència Catalana de Residus. Es dóna la circumstància que quan es va posar en marxa aquesta infraestructura no hi havia prou brossa per tractar i es va ampliar el contracte amb els consells comarcals de la zona perquè s´hi aboquessin totes les deixalles i la planta pogués funcionar al 100% de la seva capacitat. El centre va entrar en funcionament el 2014 després d´estar un any parat.

La Fiscalia investiga aquestes contractacions que considera "irregulars" i que s´hauria fet amb "connivència" amb autoritats i funcionaris públics de l´Ajuntament de Lloret de Mar.

Paral·lelament, els agents també registren a la urbanització la Montgoda de Lloret de Mar el domicili de l´empresari Gustavo Buesa, propietari de l´empresa GBI Serveis.

L'exalcalde de Lloret de Mar i exdiputat per CDC, Xavier Crespo, va ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia a 9 anys i mig d'inhabilitació i 450.000 euros de multa pel cas 'Clotilde'. L'operatiu va esclatar a finals de gener del 2013 després que la Guàrdia Civil detectés tractes de favor del consistori de Crespo amb la màfia russa. L´alt tribunal va declarar Crespo culpable per deixar-se subornar per l'empresari Andrei Petrov i permetre construir un centre comercial amb avantatges urbanístics a canvi de favors, com viatges, regals o patrocinis esportius. El tribunal també va condemnar l'extinent d'alcalde d'Urbanisme, Josep Valls, i el mateix Petrov.