El cop d'Estat fallit de Turquia ha provocat la mort de 265 persones, entre les quals hi ha 104 presumptes colpistes i 47 civils. Després d'una reunió d'emergència, el govern d'Erdogan ha volgut donar una imatge de seguretat i ha dit que la situació està sota control al 90% del país, però la inestabilitat continua present a les principals ciutats del país, com Ankara i Istanbul. El primer ministre, Binali Yildirim, ha dit que, encara que la Constitució turca no recull ara la pena de mort, es faran tots els canvis legals necessaris per evitar que es pugui repetir l'intent d'un nou cop d'estat. De moment, el govern ja ha arrestat 2.893 militars insurrectes i ha destituït 2.754 jutges. A més, el consell presidit pel ministre de Justícia ha destituït cinc dels seus 22 membres i ha ordenat la detenció de nou jutges del Tribunal Suprem.

Després del fallit cop militar aquesta matinada a Turquia un total de 2.745 jutges han estat destituïts avui per la Junta Superior de jutges i fiscals del país (HSYK), informa l'agència de notícies semioficial Anadolu. Alhora, la Junta, presidida pel ministre turc de Justícia, Bekir Bozdag, ha destituït a cinc dels seus 22 membres, mentre que una ordre de detenció ha estat emesa contra nou jutges del Tribunal Suprem del país.

Segons informa el diari Hürriyet en la seva versió electrònica, els jutges han estat aparentment destituïts per ser sospitosos d'estar relacionats amb el predicador Fetullah Gülen, exiliat a Estats Units i enemic del governant partit islamista AKP.

El Govern turc i el president del país, Recep Tayyip Erdogan, asseguren que els anomenats "gülenistas" es troben darrere de l'intent de cop d'Estat.

Milers de ciutadans han sortit al carrer seguint la crida del president Erdogan i els militars insurrectes s'han acabat rendint de manera progressiva en els diferents punts on havien agafat posicions com el Parlament turc, els ponts sobre el Bòsfor, la plaça Taksim o l'aeroport d'Istanbul.Tot i que el servei d'intel·ligència turc ja donava per fallit l'intent de cop d'estat de matinada, els combats als carrers han continuat al llarg del matí. El Parlament turc s'ha reunit d'emergència a primera hora d'aquest dissabte a Ankara, en una sessió extraordinària.

En una intervenció retransmesa per la cadena NTV, Yildirim ha reiterat la postura del Govern que el cop ha estat un acte de rebel·lió dut a terme pels seguidors del clergue Fetulá Gulen. Així mateix, ha indicat que s'ha declarat zona d'exclusió aèria sobre la capital, Ankara.

Per la seva banda, el Servei d'Intel·ligència de Turquia (MIT) ha donat per fracassat l'intent colpista que ha viscut el país, tot i que ha indicat que encara queden algunes bosses de resistència per part dels militars rebels, que seran jutjats per traïció. El primer ministre turc també ha confirmat la detenció d'alguns militars colpistes.

No obstant això, l'agència oficial de notícies turca Anatòlia ha informat que els colpistes han bombardejat el Parlament turc a Ankara; una notícia que han ratificat diversos diputats que han estat testimonis del succés, en declaracions al medi turc 'Hurriyet'.

L'agència turca ha acusat igualment als conspiradors d'haver causat la mort de 17 policies en un atac efectuat contra la caserna de les Forces Especials al barri de Golbasi.

"L'intent de cop ha fracassat. Gairebé ha acabat. En algunes bosses hi ha encara petits enfrontaments. El cop està sent rebutjat però hi ha alguns (rebels) que resisteixen. A partir de demà els responsables de l'intent seran jutjats per traïdors", va afirmar a els mitjans Nuh Yilmaz, subsecretari de Premsa del MIT.

Segons l'emissora NTV, Hulusi Akar, el cap de l'Estat Major del qual es va informar havia estat capturat pels rebels, ha estat alliberat. A més, els tancs que havien pres posicions davant de l'aeroport Atatürk d'Istanbul, el més important de Turquia, es van retirar, així com els soldats que vigilaven les instal·lacions. L'aeroport ha estat pres per la policia i per centenars de civils.

També s'ha informat que un caça ha fet caure un dels helicòpters rebels. El mateix Yilmaz va assegurar que diversos aparells havien estat abatuts.

L'aixecament d'una part de l'Exèrcit

A primera hora de la nit, una facció de l'Exèrcit turc va afirmar haver pres el control del país després d'haver-se fet amb la televisió pública, l'aeroport internacional Atatürk i altres infraestructures bàsiques com els ponts sobre el Bòsfor.

Va ser el primer ministre Binali Yildirim que va confirmar que algun grup militar estava intentant perpetrar un cop d'Estat. Una hora després, la televisió estatal turca TRT va llegir en directe el comunicat emès pels militars colpistes en el qual anunciaven "la presa de control sobre l'administració del país" i la creació d'un "consell de la pau" que garantirà la seguretat del país "independentment de raça, llengua o religió".

La TRT va anunciar l'inici d'un "procés constituent" davant la "erosió de l'imperi de la llei i de la democràcia secular per part de l'actual Govern". L'anunci de la cadena va culminar amb la declaració de la llei marcial.

Yildirimi va ordenar a les forces de seguretat lleials "fer tot el necessari" per a sufocar la "revolta" i ha amenaçat amb "els càstigs més durs" als militars colpistes. En la mateixa línia, fonts presidencials han dit que es tracta d'un aixecament de part de les Forces Armades que no compta amb el 'plàcet' dels alts comandaments. Per la seva banda el president Recep Tayyip Erdogan, ha cridat a la població a la rebel·lió popular, a sortir als carrers a favor del Govern. I així, una multitud ha sortit als carrers per mostrar el seu aopyo a Erdogan.