Marta Pascal i David Bonvehí han configurat un tàndem per dirigir la direcció del Partit Demòcrata Català amb ella com a coordinadora general i ell com a coordinador organitzatiu, han explicat a l'ACN fonts coneixedores. Ara toca dissenyar una llista de dotze persones que en principi ha de ser paritària, el que condiciona l'elecció dels noms. Es donen per fets alguns com el de Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, però tot està encara per tancar. També té opcions l'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, el líder de Llibergència, Marc Guerrero, i la diputada al Congrés Míriam Nogueras. El corrent renovador Generació Llibertat reclama tenir veu en aquesta nova direcció. També Reagrupament tem que se'l pugui deixar fora i treballa en paral·lel en la seva pròpia llista. La plataforma de Germà Gordó es reuneix aquest vespre.

Tots els grups i sectors estaven pendents de la decisió del president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, que ha estat anunciada per ell mateix en una atenció als mitjans a les 13 hores. Després de la seva renúncia, Pascal i Bonvehí han sortit a la palestra amb sengles piulades a Twitter anunciant la seva disposició a liderar la nova direcció.

A l'estil del tàndem presidencial anunciat per Artur Mas amb Neus Munté com a vicepresidenta, l'actual portaveu de CDC i el diputat del Bages es presenten com a tiquet per encapçalar la direcció del Partit Demòcrata Català, ella com a coordinadora general i ell com a coordinador organitzatiu. Bonvehí s'havia alineat fins ara amb la confluència de Jordi Turull.

Pascal i Bonvehí han rebut ja el suport públic de Llibergència i de Generació Llibertat, i també són ben vistos pel sector socialdemòcrata i per Moment Zero. Un cop Turull ha renunciat a presentar-se per ser coordinador general caldrà veure quantes de les persones que han treballat amb ell poden integrar-se en aquesta candidatura, com per exemple Miquel Buch.

El règim d'incompatibilitats deixa fora molts alcaldes que també són diputats, com Albert Batet, Lluís Guinó i Albert Batalla, però d'altres continuen amb opcions, com Marc Castells. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sempre ha defensat la importància d'incorporar representants del món local.

Alguns grups temen que se'ls pugui deixar fora, com per exemple Generació Llibertat, que s'ha reivindicat com un dels grups renovadors que més ha treballat en aquest congrés fundacional i ja ha reclamat poder formar part d'aquesta direcció.

Reagrupament treballa en paral·lel en la seva pròpia candidatura per si l'ha d'activar, precisament perquè no pugui tenir lloc en aquesta candidatura.

Per la seva part, la plataforma Nova Convergència, impulsada per Germà Gordó, es reuneix aquest vespre per prendre una decisió. Gordó va assegurar que participarien en aquesta cursa, ja fos en solitari o acompanyats, però sembla que la seva incorporació no es veu amb bons ulls. En tot cas, si finalment hi entressin, no seria amb la persona de Gordó.

Totes les incògnites es resoldran com a màxim dimecres a les 20 hores, quan s'han de registrar les candidatures. El reglament de la votació del tàndem presidencial, la direcció i la presidència del consell nacional, preveu que cada integrant de l'executiva presenti un pla de mandat. Els associats podran votar entre la tarda de divendres 22 de juliol i el matí del 23.