Fa un any, molt probablement l'intent del cop d'estat de divendres a la nit a Turquia hauria enxampat en plenes vacances en aquell país molts més ciutadans de les comarques centrals del que ho ha fet ara. Els atemptats del juliol i l'octubre passat, amb més d'un centenar de morts, i el de final de juny a l'aeroport Atatürk d'Istambul, pràcticament han anul·lat aquest país com a destinació turística, fins al punt que cap de la desena d'agències de viatges consultades aquest dissabte per aquest diari, tenen actualment clients a Turquia ni ara per ara tenen cap viatge contractat per al que queda d'estiu.

Només en un cas, a Viatges Pedraforca de Berga, hi ha hagut un client que havia d'haver marxat aquest dissabte a Turquia, i ha decidir canviar el vol després de l'intent del cop d'estat, segons han explicat en aquesta agència.

Fins l'any passat, Turquia «era una de les destinacions que més es venia els estius perquè era relativament econòmica, i relativament propera», segons han apuntat a Viatges Masanés de Manresa. En aquesta agència se solien contractar una desena de viatges cap a aquell país cada estiu, però aquesta temporada «la demanda ha caigut en picat, i no se n'ha venut cap, ni en vols ni en creuers, perquè les mateixes navilieres han canviat les parades».

L'únic que hi ha, són alguns vols que hi fan escala: uns clients tornen demà al vespre d'Etiòpia, «sense que de moment s'hagi variat el vol pel cop d'estat», i altres tenen previst fer-hi també escala amb vols programats per a la setmana entrant.

La demanda ha baixat tant, «que si no és de gent que viatja pel seu compte», el turisme se n'haurà ressentit molt, apuntaven des de Viatges Minorisa, «perquè la gent va tenint por, i busca destinacions més segures».

I és que, sovint, són les mateixes agències les que ja d'entrada recomanen altres països si consideren que el client vol viatjar més segur. A Monviatges, de Manresa, «això ve de fa mesos, però sobretot es nota arran de l'últim atemptat a l'aeroport Atatürk». La situació és delicada, fins al punt que a El Corte Inglés Viajes de Manresa «fem signar una carta al client que vol viatjar a Turquia, conforme ho fa sota la seva pròpia responsabilitat».

Istambul és l'entrada a Àsia, i funciona com un hub de connexió important per a multitud d'avions que van cap a l'orient Mitjà, el Sud est asiàtic, el Japó, o fins i tot Austràlia. «Tenim algunes sortides previstes que faran escala a Istambul, que en principi es mantindran, tot i que després de l'intent del cop d'estat encara s'està molt a l'expectativa de tot», han explicat des de Viatges Viñolas de Manresa, on durant tot el dia hi ha hagut diverses consultes sobre aquesta qüestió, però com a mínim durant el matí, cap anul·lació.

Pius Viatges o Coditravel també tenen viatges contractats amb Turkish Airlines, que faran escala a Istambul per portar els passatgers a destinacions més llunyanes, tot i que algunes fonts han explicat que la por als atemptats també fa que alguns clients triïn altres companyies com Emirates per viatjar fent escala via Dubai.

A l'agència B The Travel Brand, de Manresa, també han corroborat la importància de l'aeroport d'Istambul com a nus de connexions, i també la caiguda de la demanda per anar-hi com a destinació final, igual com passa amb Egipte, Jordània o Tunísia: «al Pròxim Orient ara s'hi viatja molt poc. Hi va qui no té por de res ni cap prejudici, però hi ha poquíssima demanda».

Els creuers amb parada a Turquia també ho noten. De fet, a mateixa majorista ja fa un temps que desvia els creuers cap a altres ports. Abans era molt freqüent que atraquessin al port d'Istambul, però davant de situacions de risc com hi ha hagut tot sovint aquest darrer any a Turquia, enlloc d'Istambul, ara alguns paren a Malta, Sardenya, o les illes gregues», han apuntat des de Totviatges, de Berga.