L'autor de l'atemptat de Niça, que va matar 84 persones i en va ferir més de 300 persones amb el camió amb el qual va atropellar una multitud dijous, havia preparat minuciosament el seu cop i va tenir suport logístic de diverses de les persones que han estat detingudes , segons es va saber avui.

Un dels homes que es troba arrestat va rebre del tunisià Mohamed Bouhlel un quart d'hora abans que aquest cometés la matança un missatge de text en el qual li deia "porta més armes, porta 5 a C".

L'SMS va sortir del telèfon mòbil que es va trobar a la cabina del camió on Bouhlel va ser abatut després d'atropellar centenars de persones i on també hi havia la pistola del calibre 7.65 que va utilitzar contra els policies abans de ser aconseguit pels trets dels agents, segons "BFM TV".

Una parella d'albanesos va ser detinguda avui perquè se sospita que li van proporcionar l'arma, encara que no directament, sinó a través d'un altre dels arrestats, va afegir la cadena "iTélé". Està per veure si uns i altres coneixien els seus plans criminals.

Els investigadors també tracten de treure partit d'un altre SMS en què el tunisià afirmava que ja tenia "material".

En total són sis les persones que estan sent interrogades sota arrest per la policia -la seva exdona va ser alliberada aquest matí sense càrrecs- per aclarir l'abast de les complicitats d'aquesta acció, reivindicada pel grup gihadista Estat Islàmic (EI).

Bouhlel va llogar el camió frigorífic a Saint Laurent du Var, prop de Niça, se'l va endur d'allí el dilluns i, com s'ha vist en les càmeres de vigilància, va circular amb ell dues vegades pel passeig dels Anglesos, dimarts i dimecres, prestant atenció a la zona.

L'atemptat el va cometre dijous a la nit just quan acabaven els focs artificials que s'havien reunit en aquesta avinguda a unes 30.000 persones.

Va derrocar una de les tanques de seguretat, va evitar els cotxes de policia que bloquejaven el pas per la calçada pujant a la vorera i es va llançar en un recorregut mortal d'uns 2 quilòmetres fent ziga-zagues per atropellar al major nombre de gent.

Tres policies alertats per ràdio li van sortir al pas i van trobar un home amb moto que havia tractat de detenir-lo en un gest heroic. Boulhel va disparar primer amb la pistola, al que van respondre els agents, que van efectuar 27 trets fins que li van neutralitzar.

Encara que l'autor -de 31 anys, pare de tres filles i recentment separat- no estava fitxat pels serveis secrets, les autoritats franceses van apuntar aviat al caràcter gihadista de l'atemptat.

La tesi s'ha anat precisant amb els dies, primer amb la reivindicació de l'EI, en la qual considerava a Boulhel un dels seus "soldats". Un perfil que no encaixa amb la imatge que projectava en els seus veïns i persones properes perquè no seguia els preceptes de l'islam, bevia alcohol i multiplicava les relacions amb dones.

És veritat que tant un dels membres del seu entorn que està detingut com la seva exdona han explicat que en els últims temps havia canviat: es va deixar créixer la barba, va deixar de beure alcohol i defensava tesis extremistes. Això va permetre dir al ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, que va tenir una "ràpida radicalització".

La investigació espera establir el vincle que el va portar a passar de ser un ciutadà d'origen musulmà però no practicant a un soldat del gihadisme.

Entretant, Niça recupera mica en mica la normalitat, submergida en la rutina d'una ciutat turística. La platja situada davant del passeig dels Anglesos té de nou banyistes, mentre a l'escenari de la tragèdia, on persisteixen encara les restes sagnants, segueixen arribant persones a recordar a les víctimes.

Una missa va reunir avui a la catedral a milers de ciutadans, molts d'ells no catòlics, en un ofici convertit en un homenatge.

Als hospitals segueixen internats 85 ferits, entre ells 29 a reanimació, 18 dels quals entre la vida i la mort.