El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha avisat la CUP que seria "ridícul i absurd" que li aprovés la qüestió de confiança i després tombés els pressupostos. "Seria incomprensible per al ciutadà perquè jo entenc que quan es fa una ratificació de la confiança en el president, es fa amb el seu programa de govern, i això porta implícit el seu desenvolupament. No seria conciliable que tres setmanes després, aleshores tot canvia de cop i volta i abruptament", ha apuntat Puigdemont, que s'ha mostrat convençut que això no passarà. Puigdemont ha participat en una entrevista amb preguntes fetes per diferents usuaris de Twitter. En preguntar-li si s'apujarà la pressió fiscal, el president ha constatat que "res fa pensar" que els criteris generals que han inspirat el projecte del 2016 canviïn ara per fer els comptes del 2017.

Puigdemont ha vinculat aquest dijous la qüestió de confiança amb els pressupostos del 2017, com ja va fer fa uns dies el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. De fet, ha recordat que si ell ara se sotmet a aquesta prova és precisament per aquesta "contradicció", perquè els cupaires van subscriure un acord d'estabilitat que després no el van complir. "És una contradicció que hem de superar i estic convençut que si superem la qüestió de confiança, superarem també això", ha dit.

El president ha apuntat que encara no té data per reunir-se amb la CUP, però ha assegurat que no ho allargaran gaire, de forma que puguin marxar de vacances amb la reunió ja celebrada. De fet, ha explicat que la setmana passada ja es va veure amb algun altre grup polític.

Sobre el projecte de pressupostos del 2017, ha opinat que els principis que van inspirar el del 2016 es mantindran també en el de l'any vinent. En demanar-li explícitament per una pujada de la pressió fiscal a les rendes més altes, Puigdemont no ha respost directament, però ha insistit que "res fa pensar" que els criteris generals aplicats fa un mes canviaran ara.

"Ara, si de cop i volta hi ha un enriquiment sobtat perquè hem descobert com convertir el grafè en un material per fabricar components que el món ens demana, veurem. Com que això previsiblement no passarà, les condicions difícilment seran diferents a les del 16", ha ironitzat. Al seu parer, el problema radica en el frau fiscal i en el fet que Catalunya està molt mal finançada i no rep en correspondència amb el que aporta.

El president ha respost les preguntes que li han formulat usuaris de Twitter amb l'etiqueta 'KRLSrespon'. Se li ha preguntat de tot, des de si prefereix Superman o Spiderman, fins a la reforma horària, passant pel full de ruta i els problemes amb Rodalies. Ha considerat que si hi hagués un referèndum independentista guanyaria el 'sí', però ha remarcat que qualsevol resultat seria una "victòria democràtica".

Sobre les represàlies que poden venir d'Espanya en cas d'independència, s'ha mostrat convençut que no es farà res "contra un país germà, que té molts vincles". "Seria inimaginable i molta gent d'aquí que se sent espanyola ho rebria com una agressió innecessària i injusta", ha afegit.

Pel que fa al full de ruta, ha remarcat que es manté vigent, però ha indicat que hi ha diferents elements que influeixen i que abans no existien, com el Brexit, el referèndum que segurament es farà a Escòcia i el nou govern espanyol. També ha recordat que hi ha un debat amb les entitats sobiranistes sobre un referèndum unilateral que també cal estudiar.

En tot cas, ha assegurat que no hi ha cap dubte sobre el termini. "El full de ruta el culminarem en el termini amb què ens vam comprometre, i això vol dir que en el mes de juny estarem al cap del carrer", ha dit.