Berga es convertirà en la república de la cultura el proper 11 de setembre. Tal com ja va avançar Regió7, el passeig de la Pau acollirà la concentració multitudinària de l'acte descentralitzat que organitzen enguany Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana per la Diada. Ahir es van donar a conèixer els primers detalls de l'esdeveniment reivindicatiu, tot i que encara amb moltes incògnites per resoldre sobre quin impacte tindrà a Berga la concentració.

El coordinador de la mobilització, Oriol Codina, ha explicat a Regió7 que Berga s'ha escollit com a eix de la cultura i la tradició. Simbolitzarà la Catalunya "de la cultura i les arrels d'una identitat viva, diversa i en construcció permanent". És per això que s'ha previst que hi hagi "alguna escenificació relacionada amb la cultura catalana", ha avançat, tot i que no n'ha donat més detalls, així com tampoc s'ha donat a conèixer l'acció conjunta que tindrà lloc als cinc municipis a les 17.14 hores. Codina ha assegurat que properament es donaran a conèixer totes les interioritats de la celebració a la capital berguedana i als altres quatre punts de mobilització.

El que sí que ja se sap és que Berga tindrà 10 trams dels 44 que s'han organitzat en total entre les cinc localitats que acullen els actes descentralitzats. L'organització ha dividit el passeig de la Pau en deu zones (des de la plaça de la Creu fins a la zona de la rotonda de la benzinera). La ciutat, a banda de rebre els veïns de tota la comarca del Berguedà, també acollirà els del Bages, Osona, Anoia, Ripollès, Alt Urgell, Cerdanya, Solsonès, Moianès i Lluçanès. Segons Codina, s'estan organitzant tres marxes que sortiran dels diversos punts del territori i que tindran destinació a cadascun dels cinc municipis amfitrions, tot i que encara no s'ha explicat com seran ni quins mitjans de transport s'utilitzaran.

La capital del Berguedà espera acollir al voltant de 40.000 persones. De moment ja s'han fet diverses trobades entre els representants de l'ANC, el consistori i responsables de cossos de seguretat per començar a preparar els dispositius de logística i seguretat necessaris per rebre els assistents el cap de setmana de la Diada, i especialment diumenge 11 de setembre. D'altra banda, les entitats també treballen per oferir una programació cultural i d'oci per als visitants a la ciutat.

Consulta el mapa de distribució dels participants