El president francès, François Hollande, presideix aquest matí una nova reunió de crisi amb els ministres i responsables de seguretat i defensa, immediatament després de rebre als responsables de les principals religions del país, un dia després de l'atemptat gihadista contra una església.

Els representants religiosos van ser rebuts al Palau de l'Elisi cap a les 08.00 locals per Hollande, en el que pretenia ser un signe d'unitat després de l'atac contra l'església de Saint-Étienne du Rouvray, en el qual un capellà de 86 anys va ser degollat i un fidel octogenari va resultar ferit de gravetat per dos terroristes que van ser abatuts per la policia.

A les 08.30, el cap de l'Estat té programat un consell restringit de seguretat i defensa amb els ministres amb competències en aquests àmbits, així com amb els responsables de la Policia, de la Gendarmería o dels serveis secrets.

Hollande, en una primera reacció a aquesta nova acció gihadista ja va dir que França s'ha dotat d'un arsenal legal adequat per a la lluita antiterrorista i que el seu Govern les aplicarà "amb la més extrema fermesa".

Però enfront de les creixents crítiques de la dreta i l'extrema dreta per inacció i davant les demandes per endurir el dispositiu, va avisar que "restringir les nostres llibertats, derogar les regles constitucionals, no aportaria eficàcia en la lluita contra el terrorisme i afebliria la cohesió tan preciosa de la nostra nació".

En una línia similar, el ministre d'Interior, Bernard Cazeneuve, va fer una crida contra el "populisme" i en una entrevista a l'emissora "Europe 1" va replicar al cap de l'oposició i expresident, Nicolas Sarkozy, que ahir va reclamar un canvi en profunditat en la política antiterrorista i va dir que calia ser implacables i deixar-se de "argúcies legals".

"El respecte de la Constitució no és una argúcia jurídica, és una obligació", va subratllar Cazeneuve.

El titular d'Interior va donar alguns detalls sobre la marxa de la recerca, com que "no hi ha vincles" entre el menor que aquest dimarts va ser detingut després de l'atemptat de Saint-Étienne du Rouvray i aquests fets, encara que va insistir que cal ser molt prudent. Contra aquest jove de 17 anys d'origen algerià s'havia dictat una ordre administrativa per restringir els seus moviments.

Sarkozy, en una entrevista publicada avui per "Le Monde" es va reafirmar en les seves posicions per exigir que cal "canviar de dimensió en la nostra resposta al terrorisme islamista. No puc acceptar l'aplicació dels esquemes intel·lectuals del passat a la realitat d'avui".

En concret, va preconitzar que tots els que hagin a lluitar amb grups yihadistes o ho hagin intentat han d'anar a presó i després a centres pel seu desradicalización, però també la retenció administrativa per a "els individus més perillosos" d'entre els fitxats pels serveis secrets per la seva vinculació amb el terrorisme.