JxSí, el PSC, CSQP i la CUP han votat a favor d’adaptar la Llei 30/2010, del 3 d’agost, de vegueries, a la nova comarca del Moianès i a la creació de la vegueria del Penedès, fruit d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP). El PP i C’s han presentat esmenes a la totalitat perquè s’hi oposen, però els altres quatre grups les han rebutjat per 98 vots a 34 i cap abstenció.

Els quatre grups proposants han defensat la necessitat de crear la nova vegueria i la nova comarca per raons històriques, econòmiques, socials i per sentiment de “pertinença a un territori”. El PP i C’s han rebatut dient que no s’han de duplicar les administracions i que cal gestionar amb “racionalitat i no amb romanticisme”.

La diputada del PSC, Eva Martínez, que ha començat el torn dels defensors de la proposta, ha dit que la vegueria ha de donar pas a la descentralització dels recursos de la Generalitat, perquè “sens recursos, és morta” però ha afegit que tampoc no calen grans estructures. Martínez ha reclamat al Govern la necessitat d’aprovar la llei de govern s locals i de finançament local.

Després ha continuat la diputada de CSQP, Hortènsia Grau, agraint la feina feta per les entitats locals durant tant anys i ha reclamat al Govern que deixi clar si la vegueria del Penedès tindrà o no un delegat perquè segons ella, els consellers es contradiuen, i ha reclamat un “calendari de descentralització de serveis” i ha recordat que encara falta debatre quina població en serà la capital.

El diputat de la CUP, Joan Garriga, ha dit que està content d’aprovar la proposta perquè a més de voler que el Moianès i el Penedès tinguin entitat pròpia per “singularitat històrica” també ho volen “perquè és una expressió dels actes de sobirania que fem aquí al Parlament”. Garriga ha assegurar que els que s’hi oposen, el PP i C’S, són els “partidaris de les províncies”

Per JxSí, han intervingut Neus Lloveras, en la seva primera intervenció des del faristol, i Teresa Vallverdú, que ha reconegut que amb aquesta qüestió el Parlament “no ha estat a l’altura” però s’ha mostrat contenta que “avui quatre grups refarem l’error històric”. I ha agraït i animat les entitats impulsores d ela ILP a “no abaixar la guàrdia” i a continuar treballant per “fer un país fort”.

Des del PP, que ha presentat una esmena a la totalitat, el diputat Santi Rodríguez, ha argumentat que “els consells comarcals s’haurien de suprimir si volem vegueries” perquè els municipis ja creen “mancomunitats per necessitat”, com per exemple, ha dit, ha fet el Penedès-Garraf. Rodríguez ha assegurat que el Govern va impulsar la llei de vegueries fa sis anys “només per carregar-se les províncies” que les gestiona l’Estat i l’ha instat a governar sobre “allò sobre el que tenim competències”. “Aquest és el motiu de la nostra esmena”, ha reblat.

I el diputat de C’s, Sergio Sanz, s’ha exclamat que, al seu parer, “es vulguin crear duplicitats quan és qui més en té” i ha dit que els consells comarcals “costen 200 milions d’euros l’any” a l’administració. Però, sobre on ha fet més èmfasi Sergio Sanz és en assegurar que “l’organització territorial ha de respondre a criteris d’eficàcia i gestió de recurs públics” i no pas, ha dit, a “sentiments i paràmetres romàntics i feudals”. Sanz ho diu perquè en l’exposició de motius de la proposició de llei s’hi explica que les vegueries ja existien al segle XII.