El líder del PP, Mariano Rajoy, no ha volgut garantir aquesta tarda si acudirà a la investidura en cas que no tingui assegurats tots els suports.

En roda de premsa en Moncloa, i a la pregunta de si declinaria sotmetre's a la investidura en cas de no comptar amb els vots després de les negociacions que obrirà en els propers dies, Rajoy ha assenyalat que "no convé avançar esdeveniments, i molt menys en circumstàncies com aquestes que estem vivint".

"Seguirem treballant, intentarem formar govern amb l'encàrrec del Rei, amb una certa altura de mires", ha afegit Rajoy, qui abans ha promès que després de la ronda de negociació i en "un temps raonable" informarà d'aquest diàleg i de si compta amb els suports per a "una eventual investidura". És a dir, "si estic en condicions o no estic per formar govern", ha afegit.

Accepta l'encàrrec del rei

El líder del PP ha anunciat aquesta tarda que ha acceptat l'encàrrec del Rei per formar Govern i s'ha compromès davant Felip VI a fer "tots els esforços possibles per forjar els acords que Espanya necessita". Per buscar els suports necessaris, iniciarà de forma immediata una nova ronda de contactes en la qual es dirigirà "de manera preferent" a les forces "constitucionalistes", amb les quals veu "raonable trobar acords".

Rajoy ho ha anunciat després de reunir-se amb el rei al palau de la Zarzuela. L'audiència amb el líder del PP ha començat pocs minuts després de les 17h , tancant així la quarta ronda de consultes oberta pel monarca per buscar candidat a la investidura. Aquest matí també han passat per la Zarzuela els líders de Ciutadans, Albert Rivera; Podem, Pablo Iglesias; i PSOE, Pedro Sánchez.

En la trobada d'aquesta tarda, després de saludar-se mentre s'estrenyien cordialment la mà, Rajoy i Felip VI han intercanviat alguns comentaris distesos en el Saló d'Audiències -al que Rajoy ha acudit amb vestit gris fosc i una corbata amb quadrats blancs i negres-, on han posat somrients per a les càmeres abans de reunir-se en el despatx del cap de l'Estat.