Marea Blanca de Catalunya ha criticat aquest diumenge, a través d'un comunicat, la campanya sobre sanitat que l'ANC va fer a Vic amb la qual va escenificar la defunció del sistema de salut català per denunciar la frase "els hem destrossat el sistema sanitari" que va dir l'exdirector de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, al ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. El col·lectiu ha considerat que amb aquest acte l'Assemblea va obviar la responsabilitat de la Generalitat. Segons Marea Blanca, "el veritable i real responsable de l'estat actual del sistema sanitari públic català -sense obviar el paper del govern central i la UE- són els successius governs de la Generalitat, que davant una situació de crisi han seguit reduint els pressupostos". A més, el col·lectiu ha aprofitat per demanar que la sanitat pública catalana "es constitueixi en un servei nacional públic".

Marea Blanca de Catalunya "no ha posat en dubte l'infrafinançament del sistema sanitari català" però ha subratllat que la conselleria de Boi Ruiz, va retallar "any rere any el pressupost de sanitat" i, segons el col·lectiu, va incrementar "els contractes amb el sector privat, fins a un 26%". "Desballestament de la sanitat pública catalana sí, però en benefici d'uns quants", ha criticat Marea Blanca.

El col·lectiu ha considerat que la campanya endegada des de l'ANC és ingènua perquè "obvia per art de màgia la responsabilitat política dels nostres governs, que és fonamental i bàsica en la gestió del sanitari públic".

A parer de Marea Blanca, "el veritable càncer del sistema sanitari públic català és la falta d'un autèntic servei nacional de salut 100% públic, transparent, que no amagui les seves vergonyes darrere consorcis i formes jurídiques privades opaques i gens democràtiques". Per tot plegat, el col·lectiu ha aprofitat per donar tot el seu suport a la campanya "Fora privada de la pública".