El Govern dels Estats Units ha començat avui a atacar el grup gihadista Estat Islàmic (EI) a Líbia, han informat fonts del Departament de Defensa.

Els atacs, efectuats a petició del Govern de l'Acord Nacional Libi, estan dirigits contra l'EI a la zona de Sirte, una ciutat localitzada entre Trípoli i Bengasi, que s'ha convertit en un bastió de l'EI, ha informat el Pentàgon a Efe.

"Avui, a petició del Govern de l'Acord Nacional Libi, els Estats Units han realitzat un atac aeri de precisió contra objectius de l'EI a Sirte", ha afegit la font.

Aquesta és la primera vegada que els Estats Units realitza un atac aeri contra objectius d'EI a Líbia a petició del govern d'unitat en suport de les forces locals.

El Pentàgon ha assegurat que els atacs han estat autoritzats pel president estatunidenc, Barack Obama, després de consultar amb el secretari de Defensa, Ash Carter, i el cap de l'Estat Major Conjunt, Joseph Dunford.

El Departament de Defensa ha considerat que aquesta operació entra dins de la seva estratègia per derrotar a l'EI amb suport aeri de forces locals aliades, de la mateixa manera que succeeix a l'Iraq i Síria, on els bombardejos s'han prolongat durant gairebé dos anys.

"Els atacs contra l'EI continuaran a Sirte amb l'objectiu de permetre al govern de l'Acord Nacional Libi realitzar avenços decisius i estratègics", han avançat les fonts de Defensa nord-americanes.

Aquest comentari mostra la intenció dels Estats Units d'obrir a Líbia un nou front en la seva guerra contra l'Estat Islàmic, que s'havia fet fort a Sirte, antic fortí del deposat dictador libi Muammar al-Gaddafi, mort a l'octubre de 2011.

Des de la caiguda del règim de Gaddafi, Líbia està sumida en el caos i la guerra civil amb fins a tres autoritats que es disputen el control del país: Una a Trípoli, que l'ONU considera rebel; una altra en Tobruk, que reconeixen nombrosos països, i una tercera, anomenada Govern d'unitat nacional, que té el suport de l'ONU i la Unió Europea (UE). El caos ha estat aprofitat pels grups jihadistes, i especialment l'Estat Islàmic (EI).